Szimultánok királynője

A nyolcvanhárom éves Sinka Brigittáról azt mondják: előbb tanult meg sakkozni, mint írni és olvasni. Az idős hölgy most rekordra tör: pénteken felállítja a szimultánok világcsúcsát.

Eddig 9949 partit váltott efféle sakkesemények keretében, s a békésszentandrási Kőrös Művelődési Ház és Könyvtárban péntek délután négytől ötvenegy ellenféllel játszik. (Huszonkilenc táblán, mert több asztalt nem tudnak elhelyezni a nagyteremben.) Ezzel a tízezredik játszmájához érkezik, amellyel – ha csúcs, legyen csúcs – bekerülhet a Guinness Rekordok Könyvébe is.

S hogy miért Békésszentandrás lesz a színhely? Mert a főszereplő, aki ötvennyolc esztendeje, 1953-ban került be a válogatottba, és huszonnyolc országos bajnokságon vett részt, a ma négyezer lakosú településen született. Szombaton a helység díszpolgárává avatják a bábuk szerelmesét, aki egész életét a sakkozásra és annak népszerűsítésére tette fel.

Azért nem minden lesz fenékig tejfel. Amikor Benedek Erikát, a helyi művelődési ház létesítményvezetőjét arról faggattuk, hogy a nevezetes szimultán alkalmával ki mindenki veszi fel a küzdelmet Sinka Brigittával, a házigazda rávágta: „Például én.” Adódott a következő kérdés: – A győzelem reményében?

A válasz határozott volt: „Naná, hogy megverem!”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.