Háromszor verte vissza

Egy, kettő, három. Ennyiszer vett elégtételt az őt ért nyári sérelemért Roger Federer, aki a wimbledoni bukta után vasárnap immár harmadjára is nyerni tudott akkori legyőzője, Jo-Wilfried Tsonga ellen.

Ami azt illeti, a francia valóban érezheti azt, hogy elég Federerből, hiszen ahol csak öszszefutnak, mindenütt kap egy verést a svájcitól. Alig hét napja a párizsi fedett pályás torna döntőjében, most pedig a londoni ATP-vb csoportkörének nyitányán.

Mondhatjuk persze, hogy ez a papírforma. Mi más lenne, hiszen a volt világelsőtől, az ATP World Tour címvédőjétől el is várható, hogy ne ragadjon be a rajtnál. Federer zsinórban tizedszer szerepel a szezonzáró szupertorna legjobb nyolc játékosa között, ötször ő emelhette magasba a trófeát (2003-ban Agassi, 2004-ben Hewitt, 2006-ban Blake, 2007-ben Ferrer, tavaly pedig Nadal gratulált neki a döntő után), mostani meccsnyerésével 35:7 re javította világbajnoki örökmérlegét.

Az évzáró csúcstalálkozó vasárnapi programjában szereplő teniszezők mindent megtettek azért, hogy a publikum jól szórakozzon, s hűvös angol hidegvérét a The O2-csarnok ruhatárában hagyva igazán tűzbe jöjjön. Először a párosok gáláztak, s csaknem kétórás felvezetést tartottak: a Roland Garros-bajnok Mirnyi, Nestor duó más-más partner oldalán már volt világbajnok (a fehérorosz egyszer, a kanadai háromszor), ám most igencsak megizzadt, s meccslabdákat hárítva, drámai küzdelemben tudott csak nyerni az Indo-Pak Expressz, az indiai Bopanna és a pakisztáni Qureshi alkotta kettős ellen (7:6, 4:6, 11:9).

Az ötórai tea időpontjában a Federer–Tsonga mérkőzést tálalták a rendezők, s aki a tradíciókhoz ragaszkodva ekkor a bárban kortyolgatta hagyományos italát, sok mindenről lemaradt még gyors hörpintés esetén is: a bázeli és párizsi ATP-torna győztese – adogatóként mindössze három pontot veszítve – alig 21 perc alatt zsebelte be az első játszmát. A francia azonban nem adta könnyen a bőrét, feltámadt, s ragyogó játékkal egalizálta szetthátrányát. A döntő játszmában 4:4-ig tartotta magát Tsonga, ám amikor a meccsben maradásért kellett szerválnia, nem bírta a nyomást, így Federer 6:2, 2:6, 6:4-es győzelemmel kezdte a vébét, s 89 percnyi játék után átadta a terepet az est további fellépőinek.

Nincs még veszve semmi, vigasztalta magát a francia, s elméletileg igaza is lehet, a B csoport másik két játékosa ellen még javíthat a mérlegen. Más kérdés, hogy a vébéújonc amerikai Fish sem könnyű ellenfél, nem beszélve a tavalyi finalista, volt világelső spanyol Nadalról. (Kettejük találkozója lapzártánk után ért véget.)

A tánc persze még csak most kezdődik. Hétfőn az A csoport sztárjai is küzdőtérre lépnek: délután Murray és Ferrer, este Djokovics és Berdych mérkőzik, s közben lesz két páros meccs is. Péntekig bonyolítják le a csoporttalálkozókat, szombaton rendezik az elődöntőket, s vasárnap este kiderül: ki lesz az ATP-világbajnokság 41. kiírásának győztese.

Nyerőt üt. Federer akcióban
Nyerőt üt. Federer akcióban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.