Olcsóbb lesz?

A jövő hónapban elkezdődik a stadionrekonstrukció 22-23 hétig tartó tervezése, ezután közbeszerzési eljárás indul a kivitelező kiválasztására, a jövő év második felében pedig már dolgoznak a munkagépek, és 2014 tavaszán nyitómérkőzést játszhat a DVSC az új debreceni stadionban – hangzott el Kósa Lajos polgármester tegnapi sajtótájékoztatóján, amelyen részt vett Vígh László, a kiemelt sportberuházásokért felelős kormánybiztos is.

A városvezető elmondta: 18-20 ezer néző befogadására alkalmas, UEFA 4-es besorolású, többfunkciós létesítményt szeretnének, de hogy az aréna mennyibe kerül majd, azt – mint fogalmazott – „effektíve még nem lehet tudni”. Van ugyan egy keretösszeg – magyarázta –, ám a projekt végrehajtásának ütemtervét „az ország teherbíró képességéhez igazítják”. Ezzel azt akarják elérni, hogy az eredetileg bruttó 12 milliárd forintra becsült beruházási összeg húsz százalékát meg lehessen spórolni. Kérdésünkre, hogy milyen ütemezésben utalja az állam a pénzt, Vígh azt válaszolta: a költségekre annyit folyósítanak, amennyi az éppen soron következő munkához szükséges. Az idén 400 milliót különítettek el a központi költségvetésből, jövőre 3,7 milliárd forintot szánnak a projektre.

Újdonság, hogy a város munkaviszonyban szeretné alkalmazni a leendő tervezőt, aki mellé keresnek egy stadionépítésben jártas „konzulenst” is, hiszen kevés az esélye annak, hogy van olyan magyar tervező, aki már dolgozott UEFA 4-es stadionon. Rákérdeztünk Kósánál arra: mi igaz abból, hogy közmunkásokat is foglalkoztatnak majd? A polgármester ezt „komolytalan sajtóhírnek” minősítette.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.