Federer és Fazekas

Egy héten át az angol fővárosban rendezik holnaptól a férfi teniszezők világbajnokságát. A címvédő Roger Federer wimbledoni legyőzőjével, Jo-Wilfied Tsongával vívja a torna nyitómeccsét.

A nyári vereség igencsak fájó a számára, hiszen „saját” felségterületén csúszott el a negyeddöntőben (6:3, 7:6, 4:6, 4:6, 4:6), így elúszott a hetedik füves pályás tornagyőzelem, s közvetve a világelsőség visszahódítása is. Ez utóbbira immár mind kevesebb az esélye az idén harmincesztendős játékosnak, ám az oly kedvelt London továbbra is mágnesként vonzza majd. A Temze-parti város a következő szűk egy esztendőben Federer „főhadiszállása” lesz: a most kezdődő vb-n meg akarja védeni a címét, a nyáron Wimbledonban a megtépázott nimbusz helyreállítására törekszik, kora ősszel pedig az egyetlen hiányzó trófea, az egyéni olimpiai bajnoki cím megszerzése ösztönzi a volt világelsőt.

Fazekas Mihály elbeszélő költeményét aligha olvasta a svájci klasszis, ám ugyanarra készül, mint a magyar népmesei hős. Harmadjára is szeretné megtorolni a rajta esett sérelmet: a US Open, valamint a múlt heti párizsi viadal döntője után Londonban is elnáspángolhatja francia vetélytársát. Esetleges sikere megalapozhatja a folytatást, hiszen – a vb-újonc amerikai Fish mellett – a nagy rivális spanyol Rafael Nadal is a csoportellenfelek között van. A másik ágon pedig a világelső szerb Novak Djokovics, a ranglistaharmadik brit Andy Murray, valamint a spanyol David Ferrer és a cseh Tomas Berdych játszik a jövő szombati elődöntőbe jutásért.

Az ATP-rangsorban elfoglalt helyezések alapján teljesen azonos erőt képvisel a két csoport, annak megfelelően, hogy az évzáró Masters-tornán a világ nyolc legjobb teniszezője randevúzik a londoni O2 csarnokban. A nagy kérdések: 1.mire lesz képes az évad végén félig-meddig már pihenőt tartó Nadal?; 2. rendbe jött-e Djokovics vállsérülése?; 3. mennyire szipolyozta ki Murray-t az őszi nagy sorozat, melynek során a legutóbbi 19 mérkőzéséből 18-at megnyert, s Bangkok, Tokió, Sanghaj nagy tornájáról is győztesként távozott. A nagy négyesből most Federer tetszik a leginkább stabilnak: miután pihent a US Open és a szeptember végi ausztráliai Davis Kupa-mérkőzés után, Bázelben és Párizsban is tornagyőzelmet ünnepelt, s 12 mérkőzésből álló veretlenségi szériával kezdi a londoni sorozatot.

Djokovics számára az idei csodaprodukció megkoronázása lenne az ATP-világbajnoki cím megszerzése, de a szerb szupersztár a Davis Kupaelődöntő sorsdöntő mérkőzését kénytelen volt feladni, majd a múlt héten Párizsban a legjobb nyolc között viszszalépett vállfájdalmai miatt. A francia fővárosban sokan vádolták azzal, hogy csak azért mutatta meg magát, mert fel akarta venni az 1,6 millió dolláros (365 millió forintos) fellépti díjat... Ha a vb-t is feladná, felerősödnének a kritikus hangok, ezzel együtt aligha a pénz, sokkal inkább a presztízs hajtja a 2008-ban már világbajnok „Djokót”, aki az esztendő elején 41 meccsből álló veretlenségi sorozatot produkált, s ebben az évben 69-szer nyert, miközben csupán négyszer vesztett, ráadásul tíz tornasikerre – köztük három Grand Slam-bajnoki diadalra – lehet büszke a világelsőségen túl. Csakhogy... „A tűréshatárig elmentem. Hosszú és fárasztó szezonon vagyok túl, a testemnek pihenésre van szüksége” – írta honlapján néhány napja. Most ismét kockáztat, de orvosi csoda lenne, ha sikerrel venné a londoni akadályokat. A sorsoláson és a tornát megelőző protokolláris eseményeken ott volt, ám ha a válla megint sajogni kezd, akkor honfitársa, Janko Tipszarevics ugorhat be helyette.

Hogy mi lesz, azt egyébként is nehéz megmondani. A londoni bukmékereknél az ATP-rangsor 5–8. helyén álló Ferrer, Tsonga, Berdych vagy Fish megkoronázására nem sok pénzt tennénk, Murray sikerére már többet, Federerére még többet.

Ám az a lényeg, ami a pályán történik, még ha arrafelé a fogadás is (szó szerint) fontos...

Rekorder Roger

Az év legjobb teniszezőinek vb-jét 1970-ben rendezték meg először, s Tokióban Stan Smith, aztán zsinórban háromszor Ilie Nastase nyert.

A legtöbbször Andre Agassi (14) és Ivan Lendl (12) harcolta ki a szereplés jogát. A mostaniak közül Roger Federer a rekorder: tizedszer léphet pályára az évzáró nagy eseményen, s ha ő hódítaná el a trófeát, akkor az összesített örökrangsorban kilépne a társbérletből, azaz hat világbajnoki címével az egyaránt ötször győztes Lendl és Pete Sampras elé ugrana.

Az új évezred győztesei: Kuerten (brazil, 2000), Hewitt (ausztrál, 2001 és 2002), Federer (2003 és 2004), Nalbandian (argentin, 2005), Federer (2006 és 2007), Djokovics (2008), Davigyenko (orosz, 2009), Federer (2010).

Egyéni pénzdíjak (dollárban).

Fellépti díj: 120 ezer (a tartalék játékosé 70 ezer). Meccsnyerés a csoportkörben: 120 ezer. Elődöntős győzelem: 380 ezer. A döntőbeli siker: 770 ezer. Veretlen bajnoki cím: 1 millió 630 ezer.

Páros. Politikai érdekességet is rejt magában a vb nyolcas mezőnye: a teniszben nagyhatalomnak aligha nevezhető Pakisztán harmincegy esztendős játékosa, Aisam-Ul-Haq Qureshi az indiai Rohan Bopanna oldalán harcolta ki a legjobbak közé jutást. A győztes 125 ezer, a veretlen bajnok 287 ezer dollárt kap.

Roger Federer
Roger Federer
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.