Taylor: Utolsó Sepp

Sepp Blatternek, a FIFA hetvenöt éves elnökének nem először gyűlik meg a baja a labdarúgás szülőhazájával, Angliával, de legfrissebb érzéketlen megjegyzéseit Gordon Taylor, a hivatásos játékosok szövetségének vezetője úgy értékelte, mint „az utolsó cseppet a pohárban”.

Blatter mind az al-Dzsazíra, mind a CNN adásában tagadta, hogy a rasszizmus valós probléma lenne a pályán. Amint azt az amerikai csatorna sportműsorában kifejtette: „Nincs fajgyűlölet, legfeljebb az egyik labdarúgó szól be a másiknak vagy mutat nem feltétlenül helyes jelet, amit a másik viszonoz, pedig azt kellene mondania, hogy ez csak játék, egy mérkőzés, melynek a végén kezet rázunk egymással.”

Blatter nyilatkozatának időzítése igazán szerencsétlen volt alig néhány órával azelőtt, hogy az angol szövetség hivatalosan vádat emelt LuisSuarezzel, a Liverpool csatárával szemben, amiért a Manchester United elleni meccsen (1-1) több alkalommal is fajgyűlölő megjegyzést tett Patrice Evra francia hátvédre. Az uruguayi csatár ártatlannak vallja magát, a Liverpool pedig teljes mellszélességgel kiáll mellette. Egyidejűleg szakmai és rendőrségi vizsgálat is folyik John Terry ellen, miután a Chelsea csapatkapitánya a Queen’s Park Rangers elleni találkozón (0-1) a létező legdurvább szóhasználattal gyalázta Anton Ferdinand hátvédet.

Blatter nyilatkozatát Rio Ferdinand, Anton bátyja, a Manchester United védője „hihetetlennek” nevezte. A labdarúgásban tapasztalható fajgyűlölet leküzdéséért létrehozott mozgalom, a Kick It Out pedig „a realitástól aggasztóan eltávolodottnak” minősítette a veterán elöljárót. A már említett Taylor egyenesen Blatter lemondására szólított fel, és az UEFA-t irányító Michel Platinit javasolta FIFA-elnöknek.

A FIFA feje utóbb közleményt adott ki, melyben azt rögzítette, hogy „szavait félreértették”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.