Ete ötlete

„Turisztikai látványosságot akartam a faluba telepíteni. Amikor meghallottam, hogy bontják a Puskás Ferenc stadiont, tudtam, mit kell tennem” – mondja Rohonczi László, a Komárom-Esztergom megyei Ete polgármestere.

Az elöljáró levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, melyben azt kérte: az apró település kapja meg a létesítmény „néhány darabját”. A kormányfőn kívül Kiss György, a Budapesti Olimpiai Központ vezetője is megkapta az üzenetet, s válaszolt is a kérésre...

Rohonczi úgy véli, a közeli Kisbéren működő Mini Magyarország makettparkot, valamint az ászári Mini Skanzent nagyszerűen kiegészítené az etei stadionpark. A polgármester ugyanis nem csupán az új futballpályát csinosítaná ki a Puskás stadion felszereléseivel, hanem a világ leghíresebb arénáinak mini hasonmásait is fölépítené a létesítményben.

„Az első lépés, hogy elkészítjük a Puskás stadion tíz-tizenkét méteres, kicsinyített változatát. Később – turisztikai pályázat keretében – pénzt szereznénk arra, hogy a világ tíz legismertebb létesítményének modellje is fölépülhessen. A Wembley és a San Siro mása is helyet kapna a pálya mellett, amelyet a Puskás stadion órája, a jelenleg a játékoskijáró fölött látható névtábla, valamint a VIP-páholyban föllelhető székek egy része díszítene” – részletezi a terveket a polgármester. Hozzáteszi: amikor értesült arról, hogy bontják a magyar futball „szentélyét”, úgy gondolta, nem hagyhatja veszni a kiegészítőket.

„Ha egy ilyen kis falu életben akar maradni, akkor valamit kínálnia kell a látogatóknak” – rögzíti a polgármester. Nem csoda, hogy Rohonczi éppen a futballt szemelte ki a feladatra: a mindössze hatszáz lakosú településnek százötven (!) igazolt játékosa van, és az állomány a kistérségből verbuválódik.

Az amatőr labdarúgók nyilván örömmel lépnének a nemzeti stadionból származó ereklyékkel díszített pályára, amely mellett legalább akkora területen, a szabad ég alatt pihennek majd a világ leghíresebb arénáinak makettjei. „Úgy építjük meg azokat, hogy bírják az időjárást” – jegyzi meg Rohonczi. Efféle különös elhivatottság tudatában kevéssé lepődünk meg azon a rövid válaszon, amelyet a polgármester adott a „Ki építi meg a mini Puskás stadiont?” kérdésre: „Én.”

Hajrá!

Még nincs döntés

Kiss György, a Budapesti Olimpiai Központ vezetője érdeklődésünkre elmondta: sok – az eteihez hasonló – kérés érkezett hozzá, ám egyetlen érdeklődővel sem kötött megállapodást. Az elöljáró hozzátette: a BOK megtartja azokat a felszereléseket, amelyeket hasznosítani tud, ám minden egyéb felhasználható kelléket elajándékoz, ha a sportszervezetek igénylik. Kiss hangsúlyozta: nincs döntés arról, mi hová kerül a bontás után.

A pálya
A pálya
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.