Üres a kosár?

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban szereplő játékosokat tömörítő szervezet elutasította a liga vezetőinek utolsó ajánlatát is, így a teljes NBA-évad elmaradhat.

Aligha meglepő: a vita a pénzről szól. A kosarasok és a klubtulajdonosok közti munkaviszonyt szabályozó úgynevezett kollektív szerződés több hónapja lejárt, s a felek nem tudnak megegyezni az új megállapodás részleteiről. A klubok több százmillió dollár veszteséget könyveltek el a múlt évben, ezért kisebb összeget fordítanának a játékosok fizetésére. A kosarasok most a bevételek ötvenhét százalékát teszik zsebre, az elöljárók felezni szeretnének. A kompromisszumra fölöttébb kevés esély mutatkozik, mert a játékosok kvázi véget vetettek a tárgyalásoknak: a sportolókat képviselő szervezet bírósághoz fordul, s polgári peres eljárásban keresi igazát. Derek Fisher, a Los Angeles Lakers ötszörös bajnok klasszisa azzal indokolta a lépést: „Nem csupán az aktív játékosok érdekeit kell szem előtt tartanunk, hanem azokét is, akik a következő évtizedben csatlakoznak a ligához.”

„Tragédia” – így kommentálta a fejleményeket David Stern NBA-igazgató. A direktor szerint beláthatatlan következményei lesznek, ha elmarad az évad. A szponzorok visszalépése, a szurkolók elvesztése, az érvényben lévő televíziós szerződések felülvizsgálata: mind-mind nehezen kezelhető probléma.

Ám ziccer a rivális ligáknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.