Ordító hiba

Csak abban értenek szót a szlovákiai labdarúgó-szurkolók, de még az edzők is, hogy Vlado Weiss szövetségi kapitány nem langyos ember. A szakvezetőt amúgy sokan istenítik, és legalább ugyanannyian felfuvalkodott hólyagnak tartják.

Az edzőt az Artmedia Bratislava sikerkovácsaként ismerte meg a kontinens, amikor hat éve a pozsony-ligetfalui gárdát bevezette a BL csoportkörébe. Tavaly Szlovákia válogatottjával eljutott a dél-afrikai világbajnokságra, ahol a csoportmérkőzések sem jelentették a végállomást. Az együttes gyengén kezdett ugyan (Új-Zéland 1-1, Paraguay 0-2), de aztán emlékezetes hajrával legyűrte az olasz öregurakat (3-2), s a nyolcaddöntőben a hollandoknak sem adta olcsón a bőrét (1-2).

Valóságos ódákat zengtek ekkor a szövetségi kapitányról és csapatáról, amely tavaly az Eb-selejtezőt is eredményesen kezdte (Macedónia 1-0, Oroszország ellen – Moszkvában – ugyancsak 1-0). Aztán a szekér megfeneklett, és az idén ősszel 0-4 következett Örményországgal, majd 0-1 Oroszországgal szemben, s végül északi szomszédaink a B csoport negyedik helyén kötöttek ki.

Közben Weiss a Slovan Bratislava edzőjeként is figyelemre méltó eredményt ért el. A nyáron vette át a pozsonyi kékek irányítását, miután az együttes a selejtező negyedik fordulójában alulmaradt a Bajnokok Ligájának mostani meglepetéscsapatával, az APOEL Nicosiával szemben (idegenben 0-0, otthon 0-2). A tréner napok alatt felrázta a társaságot, amely az „osztályozón” begyűjtötte az AS Roma skalpját (1-0, 1-1), s bejutott az Európa Liga csoportkörébe. Igaz, ott jelenleg – egyetlen ponttal – sereghajtó az F jelzésű négyesben.

A visszaesés óta zúdulnak rá a bírálatok. Leginkább azt kifogásolják a szakemberek is, hogy a válogatottban évek óta ugyanazokhoz a játékosokhoz ragaszkodik. Jan Mucha kispados az Evertonban, s a válogatottban potyagólokat kap, Jan Durica minden meccsen elkövet legalább egy ordító hibát, Marek Hamsik csak Nápolyban villog, a válogatottban szürke – miként az Inter látószögébe került Juraj Kucka is –, Filip Sebo pedig már évek óta keresi a góllövő cipőjét. Weiss – mintha szemellenzőt viselne – mégis csak őket látja a legjobbaknak, holott legtöbbjük a nemzeti tizenegyben legalább egy éve alibifutballt produkál.

A szakvezetőt arra is emlékeztették, hogy tétmérkőzésen csak tavaly júniusban, az olaszok ellen szerzett egynél több gólt a kompánia, noha kétszer megmérkőzött Andorrával is. A szangvinikus szövetségi kapitány a korábbiaknál is hevesebben reagált minden kritikára. Amikor az oroszok elleni vesztes meccs után a Futbalportal című honlap tudósítója élő tévéadásban megkérdezte tőle, vajon nem foglalkozik-e a lemondás gondolatával, válasz helyett gúnyosan közölte, hogy „ezt az alakot” és a megnevezett médiumot nem ismeri, következésképpen nem is válaszol. Majd felugrott a székről, s miközben elviharzott az újságíró mellett, jól hallhatóan azt mondta neki: „Meggyűlik még a bajod velem, te...” A személyes névmás után a férfi nemi szerv durva kifejezése hangzott el, ami országos botrányt váltott ki.

Az általános felháborodás miatt a Szlovák Labdarúgó Szövetség vezetői ezt az ügyet már nem söpörhették a szőnyeg alá: méltatlan viselkedéséért tízezer eurós bírsággal sújtották a kapitányt. Mire a Trend című gazdasági napilap kiderítette, hogy Weiss ezt az összeget a mellényzsebéből kifizeti, hiszen a válogatottnál havi 34 ezret, a Slovannál 20 ezret keres, vagyis az évi bevétele – az egyéb juttatásokkal együtt – jócskán meghaladja a félmillió eurót. Ekkora összeg a szerző szerint nincs összhangban a válogatott és a klubcsapat eredményeivel.

Ráadásul az edzőnek olyan, még két évig élő szerződése van, amely többmilliós kártérítést szavatol idő előtti menesztése esetén.

A cikk megjelenése után a szövetségi kapitány rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze. Közölte, hogy hovatovább tolvajnak, bankrablónak érzi magát az „irigy és gonosz” újságírók miatt. „Magyarországon Lothar Matthäus és Erwin Koeman jóval több pénzt vágott zsebre, s nem ért el olyan sikereket, mint én” – érvelt magából teljesen kikelve, majd bejelentette, hogy ezentúl csak az „elfogulatlan” újságírókkal áll szóba. „Tudom, szövetségi kapitányként nagyobb alázatot kellene tanúsítanom, csakhogy én Vlado Weiss vagyok, és a sajtótól sem félek!” – vágta oda fölényesen az értekezlet részvevőinek.

„Mintha José Mourinhót hallanám. Ám a portugál edző a csapataival már szinte mindent megnyert, Weiss viszont eddig csupán szlovák bajnoki címet ünnepelhetett” – suttogta a jelenlévők egyike. Hangosan inkább nem közölte véleményét, nehogy őt is elfogultnak minősítse a kapitány.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.