Lengyel–magyar: 1-es? 2-es?

Nem szívbajos ember Franciszek Smuda, a lengyel labdarúgó-válogatott szakvezetője. A kapitány oly gyatrának találta együttesének az olaszok elleni barátságos meccsen (0-2) nyújtott játékát, hogy a múlt pénteken a kezdőcsapatban szereplő futballisták közül csak háromnak – Glowackinak, Blaszczykowskinak és Polanskinak –akar helyet adni a tizenegyben ma este, a magyar válogatott poznani vendégjátéka alkalmával.

A tréner dühe annyiban meglepő, hogy a lengyelek az utóbbi időben egyáltalán nem kényeztették el szurkolóikat, azaz Wroclawban nem futballoztak gyengébben a legújabb idők szerény átlagánál. A magyar szövetség megint gondosan választott ellenfelet, hiszen a próbamérkőzés házigazdája szerény hatvannegyedik a világranglistán (Sierra Leone nem különösebben rettegett legjobbjai mögött), és ezt az esztendőt a mindenkori legrosszabb pozícióban (73.-ként) kezdte, noha négy éve, 2007 szeptemberében még tizenhatodik volt. A szigorú mester a dortmundi Piszczeket és Lewandowskit is kész „kiszórni” a csapatból, talán azért is, mert a kiábrándító teljesítmény az ő fejére szállt; a Gazeta Wyborcza című napilap például „Smuda fekete estéjének” nevezte nem is annyira a vereséget – elvégre az itáliaiaktól ki lehet kapni –, mint inkább a lehangoló produkciót.

Az MLSZ persze nem követett el akkora hibát, hogy a squadra azzurrát hívja meg a múlt heti próbajátékra, és a liechtensteinekkel szemben ment is minden, mint a karikacsapás. Azaz, ha voltak hosszú üresjáratok is az együttes működésében, a habkönnyű 5-0 fátylat borított a kellemetlen szakaszokra. (Pontosabban: nem leplezhette azokat, de mindenki, aki úgy akarta, vidáman takarózhatott az egyébként nem sokat mondó eredménnyel.)

Lengyelországban – a jelek szerint – bátrabban szembenéznek a valósággal, Jan Tomaszewski, a korábbi 63-szoros válogatott, vb-bronzérmes kapus ugyanis azt nyilatkozta: „Hitvány futball a miénk. Többen csak azért szerepelnek a válogatottban, mert lengyel útlevelet kaptak, miután Franciaországban vagy Németországban soha nem játszhatnának.” A legutóbbi összeállítást tekintve mindenekelőtt a troyes-i születésű Perquis-re vagy arra az Obraniakra gondolhatott, aki Metzben látta meg a napvilágot. A sajtó azonban kikezdte a jelenleg a Köln csapatához tartozó, de eredeti lengyel Peszkót is, miközben a szintén Németországban (Dortmundban) futballozó Blaszczykowski azt fejtegette: „Nem történt tragédia. Majd a magyarok elleni mérkőzésen rehabilitáljuk magunkat.”

Hogy mi lesz ma, azt nem tudni, de a jövő évi Eb-re (180 millió euróért) átalakított stadionban nézőcsúcsot nem jegyeznek, az biztos. Az átépített aréna befogadóképessége ugyanis 41 609, míg 1984 áprilisában 45 000 drukker jelenlétében játszották a Lech Poznan–Widzew Lódz lengyel bajnoki mérkőzést. Csaknem ötven évvel ezelőtt, amikor a magyar válogatott legutóbb Poznanban járt, negyvenezren voltak a lelátókon, de nem sokáig reménykedhettek, mert a Rákosi, Göröcs, Machos, Tichy, Fenyvesi csatársorból Tichy Lajos és Göröcs János bő fél óra alatt elrendezett mindent (0-2).

Ma várhatóan egy csatárral lép pályára a válogatott, ám a 62-szeres válogatott Göröcsöt – ha utol nem is érheti – hamarosan befoghatja Vanczák Vilmos, aki ezúttal hatvanadszor szerepel a nemzeti együttesben. (Amennyiben a továbbiakban csupán egyszer lépne pályára, úgy a 61 címeres mezes szereplés tekintetében Détári Lajossal és Mészöly Kálmánnal lenne „egálban”.) Mostani játéka azonban nincs a fókuszban, erre enged következtetni, hogy a közszolgáltati tévé csak a második csatornán közvetíti a találkozót, ugyanúgy, mint a „liechtensteini” meccset.

Jó lenne hinni, hogy a Sport TV-nek van igaza: ott az 1-esen megy a lengyel–magyar, a 2-esen pedig a német–holland...

LENGYELORSZÁG MAGYARORSZÁG

Barátságos mérkőzés, Poznan, 20.30 (Sport1, 19.30; m2, 20.15). Jv.: Kaasik (észt).

Lengyelország: Fabianski (19-szeres válogatott) – Wojtkowiak (15), Wasilewski (42), Glowacki (29), Komorowski (4) – Blaszczykowski (48), Polanski (5), Dudka (59), Matuszczyk (16), Rybus (16) – Brozek (31).

Magyarország: Király (84) – Varga (9), Lipták (10), Juhász (68), Vanczák (59) – Koman (17), Gera (72) vagy Hajnal (44), Elek (16) vagy Vadócz, Tőzsér, Dzsudzsák (40) – Priskin (37).

Pályán a nagyvilág

Ma játsszák az Eb-pótselejtezők visszavágóit, pontosabban a második mérkőzéseit, mert a horvát–török és az ír–észt találkozón a mostani házigazdák vendégként elért 3-0-ás, illetve 4-0-ás sikere után aligha lesz reváns. A Montenegróban fellépő csehek számára (Digi Sport Plus, 20.10) sokat jelenthet az otthon a 92. percben szerzett második gól (2-0), míg a portugál–bosnyák találkozón (Digi Sport, 21.45) Cristiano Ronaldo és társai a favoritok, de vigyázniuk kell, nehogy a vendégek jussanak vezetéshez az első találkozó gól nélküli döntetlenje után. Ugyancsak tétmérkőzéseket rendeznek Dél-Amerikában, ahol a 2014-es világbajnokság selejtezőinek negyedik fordulója következik. A műsor: Venezuela–Bolívia, Chile–Paraguay, Ecuador–Peru, Kolumbia–Argentína.

Barátságos találkozók a lengyel–magyaron kívül: Németország–Hollandia (Sport2, 20.45), Anglia–Svédország (Sportklub, 20.45), Olaszország–Uruguay, Ukrajna–Ausztria, Franciaország–Belgium, Szlovénia–Egyesült Államok, Dánia–Finnország, Luxemburg–Svájc, Costa Rica–Spanyolország.

Smuda kapitány: „Ide figyeljenek, emberek!”
Smuda kapitány: „Ide figyeljenek, emberek!”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.