Huszonkétezer először

Orbán Viktor miniszterelnök Fürjes Balázst nevezte ki a kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztosnak. Ő felel – a többi közt – az FTC új stadionjának megépítéséért is.

„Egy fillérrel sem többért, mint amennyibe került” – mondta korábbi interjúinak egyikében az FTC-stadion visszavásárlásának anyagi vonzatáról. Változott azóta az állam ajánlata?

Kevin McCabe, a jelenlegi tulajdonos és társai világosan, alaposan, profin bemutatták, hogy az utóbbi három évben mennyit fordítottak az ingatlan megszerzésére, a részvények megvásárlására, mennyit költöttek a csapatra és a stadionra. Az angolok annyit szerettek volna kapni, amennyit a klubra áldoztak. Erre azt a nagyon határozott választ adtuk: szó sem lehet róla. Értjük a cég álláspontját, de a befektetéssel kockázatot vállalt, amely nem jött be. Most már közelednek az álláspontok, s az biztosnak látszik: ha sikerül megegyeznünk, McCabe milliárdos nagyságrendű veszteséggel száll ki. Az állam pozíciói ugyanis zártak: van egy küszöb, ami fölé nem megy.

Mi történik, ha nem sikerül megegyezni a tulajdonossal?

Nincs alternatívánk.

A lehetséges forgatókönyvek egyike szerint a stadiont arrébb tolnák, s az ingatlan Könyves Kálmán körút felőli, értékesebb részét értékesítenék.

Feladataink közé tartozik, hogy a lehető leghatékonyabb formában készüljön el az aréna. Nagyon logikus gondolat a stadiont arrébb tolni, az ingatlan igazán értékes részét pedig az állam saját céljaira fölhasználni vagy nyílt pályázaton értékesíteni.

Mekkora arénát terveznek?

Az angol fél nem tett eleget stadionépítési kötelezettségének, ám a tervezési folyamatot elindította. Alapos felméréseket készített, s úgy vélte: a kétmilliós Budapesten – a magyar gazdaság helyzetét, a lakosság futballszeretetét, a klub népszerűségét figyelembe véve – húsz-huszonkétezer drukker befogadására alkalmas arénát érdemes építeni. Ami nagyon fontos: a stadionnak önfenntartónak kell lennie. Ennek feltétele, hogy a szabadnapok többségén történjék valami a létesítményben. Azaz a stadion – az évi harminc-ötven futballmeccsen kívül – otthont adjon konferenciáknak, céges rendezvényeknek, tárgyalásoknak, szemináriumoknak, koncerteknek, akár esküvőknek is. Az is fontos, hogy megfelelő számú céges VIP-páholyt alakítsunk ki.

Mennyibe kerül egy ilyen multifunkcionális aréna megépítése?

Hozzávetőleg tizenkétmilliárd forintba.

Plusz a visszavásárlás költségei?

Igen, de az állam olyan pénzt fordít erre, amelyet egyszer már megkapott.

Mikorra készülhet el a létesítmény?

Ha az idén lezárjuk a tárgyalásokat az angolokkal, akkor a csapat az optimista forgatókönyv alapján 2013 őszén, a reálisabb verzió szerint 2014 tavaszán játszhatja első meccsét az új stadionban.

A KPMG nevű tanácsadó cég nemrégiben megjelent elemzésében legföljebb tíz-tizenötezer néző befogadására alkalmas stadionok építését javasolja Magyarországon. Ezt, illetve az aktuális nézőszámokat tekintve fölöttébb merész vállalkozásnak tetszik a huszonkétezres létesítmény fölhúzása!

A KPMG a múlt pénteken sajtóközleményben pontosította javaslatát: az FTC esetében közepes méretű stadion fejlesztését is indokoltnak tartja. A cég szerint egy kétmilliós európai fővárosban működő, az ország talán legnagyobb szurkolótáborát maga mögött tudó, patinás klub esetében e koncepció támogatható. A KPMG úgy véli: a magyar futball fejlődési kilátásait és a piaci szempontokat figyelembe véve megállapítható, hogy – megalapozott üzleti terv esetén – a huszonkétezres kapacitás is indokolt lehet. A tanácsadó társaság nemzetközi példákkal igazolja, hogy egy új, korszerű és vonzó stadion akkor is növeli a látogatók számát s a klub bevételét, ha a futball színvonala és a piaci lehetőség nem javul. Mindenesetre egy harminc-ötven évre tervezett stadionnál nagy hiba lenne az FTC történetének legnehezebb, aktuális helyzetéből kiindulni. Ennél mindig jobb volt. És csak jobb jöhet.

Nem ugyanekkora hiba a vágyakból kiindulni?

De az. Éppen ezért szoktam mondani: én optimista-realista ember vagyok. Tudom, messze már az FTC fénykora. Elfogadom, hogy a szórakoztatóipar megannyi lehetőséget kínál a fogyasztóknak. Ám ha az FTC középtávon csatlakozik az európai középmezőny alsó feléhez; ha idehaza minden évben esélyesként indul a bajnokságban; valamint ha a magyar gazdaság tízéves átlagban enyhe növekedést produkál, akkor semmi kétség: ez a megfelelő méretű létesítmény.

Ki és hogyan üzemelteti majd az arénát?

Az FTC képes arra, hogy egy jól megtervezett, felhasználóbarát, sokféle esemény rendezésére megfelelő, így folyamatos jövedelemszerzésre alkalmas stadiont veszteség nélkül üzemeltessen.

Amikor a kormány döntött az FTC-aréna megépítéséről, akkor még nem határozott a Puskás Ferenc stadion rekonstrukciójáról. Megfér egymás mellett egy ekkora városban két új stadion?

Az másfajta létesítmény lesz: nemzeti aréna, a válogatott otthona. Az a beruházás nem befolyásolja az FTC-projekt sikerét.

Tartozik-e más sportcélú ingatlanfejlesztés előkészítése a feladatkörébe?

Jelenleg nem, de a kormány dönthet másként.

„Én optimista-realista ember vagyok”
„Én optimista-realista ember vagyok”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.