Futballban az Eb és a vb a tét

A kontinens az Európa-bajnoksággal foglalkozik, bennünket megint nem érint az Eb. A futballban persze a ma esti négy pótselejtező a sláger, s külön szám a török–horvát mérkőzés (Sport2, 20), mert szinte lehetetlen megmondani, e két csapat közül melyik jut tovább (a visszavágókat kedden rendezik).

A kiegyenlített erőviszonyokra jellemző, hogy a 2008-as Eb negyeddöntőjében a horvát Klasnic a 119. percben szerzett vezetést, majd Semih a 121. percben egyenlített... (Aztán a tizenegyespárbajt a törökök nyerték.) A horvátok sorra emlegetik, hogy itt a reváns lehetősége, Guus Hiddink, a törökök holland szakvezetője viszont azt mondja: a két csapatban annyi változás volt az utóbbi három évben, hogy már nem érdemes a bécsi találkozót a középpontba állítani: a fókuszban most Isztambul van. A feszültség nagy, épp ezért a horvát küldöttség vezetői múzeumlátogatást szerveztek a vendégjátékosok számára csütörtökön, mert ha valahol, a kiállítótermekben nyugalom honol...

Az észt labdarúgók nem jártak tárlaton, de Tarmo Rüütli szövetségi kapitány is a lelki kiegyensúlyozottságot tartja a siker kulcsának. Az észt tréner szerint egyáltalán nem elképzelhetetlen csapatának Eb-részvétele, mivel „az északírek fölött a selejtezőcsoportban aratott kettős győzelmünk sokat segíthet az írek ellen”. Giovanni Trapattoni, a „zöld sziget” válogatottjának itáliai mestere Angliában bízik: a Szpartak Moszkva csapatában futballozó McGeadyn kívül valamennyi kerettagja angol klubban játszik. Az általában esélyesebbnek vélt írek hátránya, hogy a legkevésbé sem nevezhetők a play-off specialistáinak: ötből négy pótselejtezőn alulmaradtak korábbi vetélytársaikkal szemben. (Igaz, azok a hollandok, a belgák, a törökök és a visszavágón a játékvezető roppant „jóindulatát” élvező franciák voltak.)

Európa favoritnak tekinti a portugál együttest is, de a bosnyákok szakvezetője, a hajdani cselművész Szafet Szusics a ma esti találkozóról (Digi Sport, 19.40) kijelentette: „Noha a védelmünkben akadnak problémák, korántsem lennék elégedett Zenicán a 0-0-lal. Győzni akarunk!” A házigazdák legnevesebb játékosával, Edin Dzekóval azért nem cserélnénk, mivel Pepe felhívta a csatárra a figyelmet, és ha a Brazíliának nem kellő portugál hátvéd külön is készül bárkinek az őrzésére, akkor a kiszemelt nincs túl nagy biztonságban... Két évvel ezelőtt, ugyancsak pótselejtezőn, a portugálok kétszer 1-0-ra nyertek, de ez nem garancia a mostani továbbjutásra, még akkor sem, ha Cristiano Ronaldo ezúttal pályára lép (nem úgy, mint a 2009-es rájátszásban).

A kis Montenegró szintén nagy terveket sző, már csak azért is, mert a Juventus-csatár Mirko Vucsinics felidézte a korábbi Juve-középpályás Pavel Nedved szavait: „A jelenlegi cseh válogatott nem olyan erős, mint az, amellyel annak idején Eb-ezüstérmet nyertünk.” A feladat így sem tetszik könnyűnek – pláne nem ma, Prágában –, de a montenegróiak „most vagy soha!” hangulatban készülnek, pedig az utódállam nemrégiben alakult, és legjobbjainak lenne idejük a felzárkózásra. A világranglista mindenesetre nekik kedvez, mivel a harminckilencedik helyet foglalják el, míg a csehek a negyvenhetedikek. A legerősebb pár a bosnyák (21.)–portugál (8.), utána a horvát (12.)–török (26.) kettős következik, a legnagyobb differencia pedig az ír (25.) és az észt együttes (59.) között van. Mármint papíron. De,mint tudjuk, a meccsek nem a szorzók alapján dőlnek el...

Hat egyforma Uruguay mögött

A dél-amerikai vb-selejtezőkön a harmadik fordulót rendezik. A program: Argentína–Bolívia (Digi Sport Plus, 20.55), Kolumbia–Venezuela, Uruguay–Chile, Paraguay–Ecuador. Uruguaynak négy pontja van, mögötte hat, egyaránt hárompontos csapat – Argentína, Ecuador, Kolumbia, Peru, Chile, Venezuela –, majd Paraguay (1) és Bolívia (0) következik.

Hátha lesz egy szabadrúgás... A bosnyák Salihovic gyakorol
Hátha lesz egy szabadrúgás... A bosnyák Salihovic gyakorol
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.