Támogatott támogatás

Elfogadta az Európai Bizottság az úgynevezett látványsportágakat támogató cégeknek társaságiadó-kedvezményt nyújtó jogszabályt.

A testület így foglalt állást: a magyarok által kidolgozott finanszírozási modell közérdeket szolgál, így az unió számára teljes mértékben elfogadható. Az EB felhívta a figyelmet arra: a profi sportszervezetek csupán akkor juthatnak támogatáshoz, ha olyan projektekhez kérnek pénzt, amelyek a közösségi sportot is szolgálják. Értsd: ha például a sportvállalkozások ingatlanfejlesztésre kérnek támogatást, akkor a szabadidős, iskolai és diáksportrendezvényeknek is otthont kell adniuk. Mi több, a helyi lakosok számára is szabadon hozzáférhetővé kell tenniük a létesítményt: ki kell jelölniük olyan idősávokat, amikor az amatőrök használhatják a pályát.

A grémium közleménye nyomán biztossá vált: hatályba lép az európai unikumként bemutatott jogszabály. Ugyanakkor – egyelőre – nem lehet tudni, mely megaprojektek kapnak zöld utat a kormánytól. (Az 500 millió forintnál több pénzt igénylő beruházásokat Réthelyi Miklós sportpolitikáért és Matolcsy György adópolitikáért felelős miniszter bírálja el. Ha a két tárcavezető véleménye nem egyezik, a kormány dönt.) A döntéshozók még alighanem számolnak, mivel a sportszervezetektől hozzávetőleg hetvenmilliárd forintnyi igény érkezett, ám a feszített költségvetés enynyi kiadást nem tesz lehetővé, így válogatni kell a tervek között.

Az szinte biztos: az EB üzenete befolyásolja a kedvezményezettek körét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.