Golf-áramlat

Akár kvízvetélkedők döntőjében is előkerülhetne a kérdés: melyik sportág két képviselője kereste a legtöbb pénzt a múlt évben az Egyesült Államokban?

A helyes válasz: a golf.

Tiger Woods (90 millió dollár) és Phil Mickelson (61,7 millió) többet tehetett zsebre, mint Tom Brady és Payton Manning, az amerikaifutballista-ideálok, vagy Kobe Bryant és LeBron James, az extraklasszis kosarasok. Michael Phelps, a tizennégyszeres olimpiai bajnok úszó a „futottak még” mezőnyben szerénykedik. Ha hozzátesszük, hogy Woods és Mickelson a sportolókat márkaértékük alapján rangsoroló Forbes-listán is dobogós helyen áll, akkor a golf alapjait joggal tekinthetjük messzemenően stabilnak.

Nyilván ezt is figyelembe vette a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, amikor úgy döntött: a sportág helyet kap a 2016-os olimpia programjában. A közvetítések nézettségi adataival aligha lesznek gondok: a golfot többen követik figyelemmel az Egyesült Államokban, mint a teniszt. Rafael Nadal tavalyi US Open-döntőjét a háztartások másfél százalékában, míg Mickelson Masters-tornagyőzelmét a lakások tíz százalékában nézték. (Különösen imponáló az adat, ha hozzátesszük: az USA-ban az idén debütáló X-faktor című tehetségkutató műsor első adásai kilencszázalékos nézettséget hoztak.)

A golf közvetítése nem olcsó mulatság a tévétársaságoknak, hiszen sok kamerával kell felvonulniuk, hogy élvezhetően sugározzák a hatalmas területeken rendezett versenyeket. Az Economist cikke szerint a sportág a hirdetők aranybányája: nem csupán kiemelkedő nézettséget hoz, hanem sportolóideálokat vonultat fel. Egy kutatás rámutatott: a megkérdezettek kilencven százaléka szerint kiváló a golfozók imázsa. Udvarias versenyzők, akik fair játékkal tűnnek ki, és a „meccs” után mindig kezet ráznak egymással. Nyoma sincs a labdarúgópályákról ismert szimulálásnak, a jégkorongozók bunyóinak, a profi ökölvívásban megszokott szájhősködésnek. A kellemes miliő csalogatja is a reklámozókat, akiknek utalásai a versenyzők bankszámláira szintén jótékony hatással vannak... A múlt évben 275 millió dollár volt a profi versenysorozat összdíjazása. A sportági elöljárók már a golf globalizációját készítik elő: topviadalnak adhat otthont Kína és Dél-Afrika is, sőt a sportágat hamarosan a teniszhez hasonló világ körüli turnék jellemezhetik majd.

Nincs lyuk a rendszerben.

Kilencvenmilliós Tigris
Kilencvenmilliós Tigris
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.