Szobrot érdemel

Méltó ünneplésben részesítette szakvezetőjét a Manchester United futballcsapata: a menedzsment egy nappal Sir Alex Ferguson kinevezésének huszonötödik évfordulója előtt, a Sunderland elleni mérkőzésen jelentette be, hogy a skót trénerről nevezi el az Old Traffordon az eddigi „északi” tribünt.

Ha ez a megtiszteltetés még nem lett volna elég, a klub szobrot rendelt Philip Jacksontól, akinek korábbi munkái közül az MU másik nagyságának, Sir Matt Busbynak emléket állító műalkotás „az álmok színházaként” emlegetett 76 ezres kapacitású stadion, a Sir Bobby Moore tiszteletére emelt pedig a Wembley előtt foglal helyet. A hetvenedik születésnapját szilveszterkor betöltő Sir Alex „tündérmeseként” értékeltemanchesteri regnálását, melynek ideje alatt a „vörös ördögök” tizenkét bajnoki címet, öt angol, négy liga-, két Bajnokok Ligája- és egy Kupagyőztesek Európa Kupája-elsőséget szereztek.

Ha valakinek, Steve Bruce-nak, a Sir Alex fenomenális sikerein osztozó volt csapatkapitánynak, a Sunderland jelenlegi edzőjének nem lett volna illő elrontania e jeles napot. Erre ugyanúgy nem került sor, mint a megilletődött észak-angliaiak korábbi manchesteri látogatásaikor. Bár, ahogyan erre Bruce is utalt a találkozó utáni értékelésében, „bizarr és kiábrándító volt, hogy a United, remek játéka ellenére, egy mesterien begyakorolt és kivitelezett akció végén öngóllal tudott csak nyerni”. Az 1-0-ás eredmény kovácsa ráadásul egy korábbi MU-játékos, Wes Brown volt...

Mindennek ellenére a bajnokcsapat változatlanul öt ponttal kullog a tabellán helyi riválisa, a City mögött. Roberto Mancini együttese alaposan megküzdött a QPR ellen idegenben elért 3-2-es győzelemért. Igaz, az újonc nyugat-londoniak a Loftus Roadonmeglepően kemény ellenfeleknek bizonyulnak, két héttel korábban például felülmúlták a Chelsea-t. A házigazdák szerezték meg a vezetést közel fél óra elteltével Jay Boothroyd révén, majd az „égszínkékek” röviddel a szünet előtt és után Edin Dzeko és David Silva góljával fordítottak. Neil Warnock csapata Heidar Helguson 69. percben szerzett gólja után ismét reménykedhetett, ám csak három perc telt el a hazaiak egyenlítése után, s Aleksandar Kolarov remek passzát a kitűnő Yaya Touré váltotta gólra. A City továbbra is veretlen, tizenegy bajnoki találkozójából tízet nyert meg, és valamennyi tornát figyelembe véve sorozatban nyolcadszor hengerelt ellenfelével szemben.

Folytatta váratlan menetelését a Premier Liga másik veretlen csapata: a Newcastle ezúttal az Everton ellen győzött 2-1-re. Szokatlan, egymást követő két bajnoki kudarca után megkönnyebbülten sóhajtott fel André Villas-Boas, a Chelsea fiatal trénere, még ha társulata csak a kieső zónában szégyenkező Blackburn skalpját szerezte meg, szerény 1-0-át produkálva. A QPR védőjével, Anton Ferdinanddal szemben elhangzott állítólagos fajgyűlölő megjegyzése miatt rendőri és futballszövetségi vizsgálat alatt álló John Terry csapatkapitány kevéssé inspirálta együttesét az Ewood Parkban. A három pont kiegyensúlyozottabb sztártársának, Frank Lampardnak köszönhető, aki az 51. percben egyedül maradva védhetetlenül fejelte Braniszlav Ivanovics beadását Paul Robinson hálójába. A találkozó áldozata Petr Cech, a „kékek” cseh kapusa, aki vélt orrcsonttörése, nehezen csillapuló orrvérzése miatt hatperces kezelésre szorult. Kitartására jellemző, hogy ennek ellenére sem kért cserét...

A bajnoki nagyágyúk közül a Liverpool szívesen feledkezne meg minél gyorsabban szombati összecsapásáról, hiszen az Anfielden gól nélküli döntetlent nyújtani a Premiership első walesi csapatával, a Swanseavel szemben nem nevezhető méltó teljesítménynek. Visszatérni látszik viszont régi énjéhez az Arsenal: az észak-londoniak 3-0-ra verték a West Bromwich Albiont. Furcsa, de igaz, hogy a Newcastle-lal szembeni szezonnyitó 0-0 után Arsene Wenger feltörekvő tehetségeinek közel három hónapra volt szükségük ahhoz, hogy gólkülönbségük ismét pozitív legyen.

Az élmezőny állása: 1. Manchester City 31 pont, 2. Manchester United 26, 3. Newcastle 25, 4. Chelsea 22.

Sir Alex Ferguson és a Community Shield trófea 2010. augusztusában
Sir Alex Ferguson és a Community Shield
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.