Sztambul rózsája

Törökország szélesre tárta kapuit a tenisz előtt: noha nincs igazán jegyzett játékosa, a nemzetközi versenyek európai piacán a legnagyobb rendezők közé tartozik.

Tessék megkapaszkodni: jövőre 107 profi viadalnak, ATP-, WTA-, ITF-tornának ad otthont, szem előtt tartva persze az idegenforgalmi, turisztikai haszon gyorsabban megtérülő lehetőségét, de bizakodva abban is, hogy előbb vagy utóbb az ottani sport is profitálhat a nagy teniszboom hatásaiból.

Sztambul rózsái azonban egyelőre még külföldről érkeztek.

A törökmetropolisba elmentmindenki, aki számított: a presztízs, no meg a 4,9 millió dolláros kassza megfelelő motivációs tényező volt. A WTA-rangsor első nyolc helyezettje ott sorakozott a rajtnál. A mezőnybe korábban bérletet váltó Williams nővérek alig versenyeztek ebben a szezonban, így nem volt elegendő pontjuk a részvételhez, s hasonló okból a melbourne-i győztes Clijsters sem szerepelhetett. A másik három idei Grand Slam-bajnok

– Li Na, Kvitova, Stosur – azonban abban reménykedett, hogy megkoronázhatja teljesítményét, Sarapova, Kvitova és Azarenka számára pedig a nyitány előtt még arra is esély kínálkozott, hogy – az eredmények kedvező alakulása esetén – valamelyikük detronizálja a jelenlegi világelső Wozniackit.

Nos, ez utóbbi lehetőségtől elsőként az orosz szépség búcsúzott (két vereség után bokasérülésre hivatkozva visszalépett; 110 ezer dolláros fájdalomdíjat így is zsebre tehetett),majd a múlt hét közepén kiderült:Woz niacki annak ellenére világelsőként zárja az esztendőt, hogy – rosszabb játszmaaránya miatt – nem jutott az elődöntőbe. (Tavaly október óta – egyetlen februári hét kivételével – ő a világ legjobbja, noha Grand Slam-tornát még soha nem nyert...) Kvitova és Azarenka tehát szegényebb lett egy álommal, évzáró első az idén egyikük sem lehet, ám a két versenyző vasárnap délután egymás között eldönthette, melyikük nyeri aWTA világbajnoki címét, s léphet hétfőtől a második helyre a világranglistán.

Az egyhetes isztambuli teniszgála egyértelműen két legjobb játékosa jutott a döntőbe. Egymás elleni mérlegük 3:2 volt a cseh teniszező javára, úgy, hogy Azarenka nyerte első két mérkőzésüket, aztán zsinórban háromszor Kvitova győzött, legutóbb a wimbledoni elődöntőben (6:1, 3:6, 6:2).

Ezúttal is háromszettes mérkőzést vívtak, s a tízezres publikum igazán élvezhette a csaknem két és fél órás, változatos csatát. A profi versenyt először öt éve, Szegeden nyerő Kvitova villámrajtja, 5:0 után 5:5-re alakult az állás, s noha e közben kétszer, majd újabb két alkalommal játszmalabdát is hárított Azarenka, végül a cseh teniszező 7:5-ös részsikerével ért véget az első felvonás. A második játszmában a fehérorosz stabil játékkal (6:4) kiegyenlítette a hátrányát, ám aztán a jobban koncentráló Kvitova – megőrizve idei fedett pályás veretlenségét (19 mérkőzés, 19 győzelem) – 6:3-mal elhódította idei hatodik, pályafutása hetedik trófeáját. Élete első vb-szereplésén 1 750 000 dollárt kasszírozott, Azarenkának be kellett érnie 890 ezerrel.

Párosban az amerikai Liza Raymond és Liezel Huber lett a világbajnok, a döntőben 6:4, 6:4-re legyőzve az elsőként kiemelt Peschke, Srebotnik cseh, szlovén kettőst. A harmincöt éves Huber egyúttal immár 164 hete őrzi a páros világranglista vezető pozícióját, ám arra csak matematikai esélye van, hogy az örökranglistán a jelenlegi második helyről valaha is előre lépjen: az egyéni játékosként sem „akárki” Martina Navratilova 237 héten át ült a páros tenisz trónján.

Kvitova: a hetedik mennyország
Kvitova: a hetedik mennyország
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.