Kelet, Európa

„Boldog születésnapot!” – dalolta Kevin-Prince Boateng, a Milan futballistája azon a videón, amellyel a novemberben nyolcéves al-Dzsazíra sportcsatornát köszönti. A ghánai labdarúgó illusztris társaságban adta elő a számot: az Alexandre Pato, Robinho, Thiago Silva brazil énekestrió kísérte.

Aligha meglepő, hogy a klasszisok szívesen járultak a kamera elé a katari médiavállalkozás kedvéért. Azt viszont korábban nem gondolta volna senki sem, hogy az öbölország ma legalább olyan lelkesen vesz részt a sportbizniszben, mint az olajüzletben. A dúsgazdag közel-keleti emírség vezetőinek a pénz nem számít, miként az ott székelő cégek többségének sem.

Új hobbijuknak hódolva a világ legjobb sportolóit igyekeznek az országba „szállítani” az érintettek. Katar rendezi a 2022-es futball-világbajnokságot, s pályázik a 2020-as nyári olimpiai játékokra is. Doha éppúgy otthont szeretne adni a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 2016-os nyitányának, mint a 2017-es atlétikai vb-nek.

Ám a sejkek és a cégvezérek nem csupán saját szórakoztatásukra boltolnak a sportpiacon: a televíziós szektorban is lépniük kell, hogy az átlagpolgárok szintén élvezhessék a produkciót. Talán ezért döntött úgy az al-Dzsazíra, hogy sporthírcsatornát indít. Az adó főként az információszolgáltatásra koncentrál, de az európai futball topligáinak meccsei is megjelennek majd a képernyőn.

Az 1996-ban alapított, hatvannégy ország mintegy háromezer munkatársát fölvonultató televízió mind aktívabb a sportpiacon: nemrégiben a francia labdarúgó-bajnokság közvetítési jogait szerezte meg négy esztendőre. A katari társaság évi 129 millió dollárt fizet a csomagért. Ez alighanem csak a kezdet: a tehetős al-Dzsazíra bármilyen vetélkedőn eséllyel rivalizál versenytársaival.

Ha Doha a 2020-as ötkarikás játékok rendezési jogát is megszerzi, akkor – figyelembe véve a kimeríthetetlennek tetsző pénztárcát – a sportvilág központjainak egyikét Katarban kell majd keresni a következő évtized elején. A futball-vb, olimpia párossal még az észak-amerikai profi ligák sem tudnak versenyezni...

Az al-Dzsazíra addigra egész Európát „bejátszhatja”; főként, mert az uniós bíróság ítélete szerint a közvetítési jogokat – a szolgáltatások szabad áramlásának elve miatt – nem lehet országonként értékesíteni. Akad olyan cég, amelyet a komplett „európai” csomag megvásárlása sem rázna meg.

Legfeljebb elindul az al-Dzsazíra harmadik sportcsatornája is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.