Költségvetés a zeniten

„A futball jövője Oroszország” – jelentette ki a CNN-nek adott interjújában Samuel Eto’o, az Anzsi Mahacskala kameruni futballistája, és –ha csupán a számokat nézzük – nem beszélt a levegőbe. Az orosz első liga klubjainak összesített büdzséje 947 millió dollár.

Ez több, mint a spanyol liga tizennyolc és az olasz bajnokság tizenhét csapatáé (kivéve a Barcelonát, a Real Madridot, illetve az Internazionalét, a Juventust és a Milant), és nagyobb, mint a holland és a portugál liga valamennyi klubjáé együttvéve. A német bajnoki címvédő – és csaknem nyolcvanezres hazai nézőátlagot felmutató – Dortmund évi 65 millió dolláros költségvetése jelenleg a hetedik helyre lenne jó Oroszországban, ahol a Zenit Szentpétervár 165, a Rubin Kazany 120, míg a moszkvai együttesek közül a Lokomotiv 90, a Szpartak 85, a Dinamo 80, a CSZKA 70 millió dolláros büdzsével működik.

Eto’o – és Dzsudzsák Balázs – klubja a nyolcadik helyen áll a bajnokságban, s ez nagyjából megfelel a ráfordítási sorrendnek, hiszen az Anzsi – egyelőre – 60 millióval gazdálkodik, amivel hetedik az orosz mezőnyben. A kameruni csatárnak csak a fizetése évente megközelítőleg 13 millió dollár; érthető, ha az Intertől szerződtetett labdarúgó módfelett elégedett. (Bár a CSZKA-tól legutóbb elszenvedett 5-3-as vereség alkalmával aligha volt az, elvégre a győztes vendégek elefántcsontparti, brazil támadókettőse, Doumbia és Vagner Love azt művelt az ingatag védelménél készpénzben jóval erősebb Anzsival, amit csak akart.) Eto’o azt mondja: „Nem érdekel, mit gondolnak az emberek arról, hogy Oroszországban futballozom. Számomra az a lényeg: itt olyan szerződést kaptam, amely szinkronban van a tehetségemmel. Másképpen: a Mahacskala éppen annyit fizet nekem, amennyit érek.”

Az Anzsi eddigi legnagyobb szerzeménye hozzátette: „Szulejman Kerimov klubelnök (aki csaknem nyolcmilliárd dolláros vagyonával a 118. helyet foglalja el a Forbes magazinnak a világ leggazdagabb embereit számba vevő listáján – A szerk.) nagy csapatot akar építeni, és engem e projekt letéteményesének tart. Eddig csupán profi futballista voltam, most új kihívás előtt állok.”

Kerimov tényleg messzebbre tekint Dagesztán határainál. Eto’ót kivéve legföljebb 10-15 millió eurót érő játékosokban „utazott” – ilyen volt Dzsudzsák, továbbá a Corinthianstól vásárolt brazil Jucilei, a Chelsea-től megvett orosz Zsirkov vagy a marokkói származású, ám amszterdami születésű Boussoufa –, és a klub távlati terveinek valóra váltásáért tett ajánlatot a levezető Roberto Carlosnak, aki újabban az Anzsi edzőinek egyike. A jövőben még inkább kinyílhat a virtuális pénztárca, mivel januárban Eto’o korábbi milánói klubtársát, Maicont szeretné megszerezni a Mahacskala, és Kerimov szerint nincs kizárva, hogy belátható időn belül az Anzsi foglalkoztatja majd Cristiano Ronaldót, valamint José Mourinhót. (A klubelnök kissé csalódottan említette, hogy Fabio Capello, az angol válogatott olasz szakvezetője a jövő évi Európa-bajnokságig semmiképp semmozdítható el londoni székhelyéről, és szintén keserűen kellett nemet mondania a Portónak, amikor a portugál klub minimum 80 millió eurót kért a brazil Hulk átigazolásáért.)

Eto’o egyébként úgy véli: „Mind több híres játékos gondolkodik majd el azon, hogy idejöjjön. A magam részéről biztatom valamennyit. Az itteni tapasztalatok már eddig is sokat adtak nekem, és úgy érzem, jobb ember lettem, amióta az Anzsinál vagyok.”

Annyi mindenesetre biztos: Mahacskala legújabb „arca” nem csupán tapasztalokban gazdagabb...

Eto’o (sárga mezben) két gólt szerzett a CSZKA ellen, de ez is kevés volt az Anzsi sikeréhez
Eto’o (sárga mezben) két gólt szerzett a CSZKA ellen, de ez is kevés volt az Anzsi sikeréhez
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.