Császári és királyi les

A FIFA Franz Beckenbauer „császár” vezette bizottsága a lesszabály módosítását és a büntetőterületen belül elkövetett kisebb szabálytalanságok enyhébb megítélését javasolja.

Ám a Pelé „királyt”, valamint Cafut, Bobby Charltont, Christian Karembeu-t is fölvonultató huszonkét tagú, sportágfejlesztési koncepciók kidolgozásáért felelős testület ötlete aligha kap támogatást a futball szabályalkotó grémiumától. A terv ugyanis fölöttébb kidolgozatlan.

A lessel kapcsolatban Beckenbau er így foglalt állást: „Úgy gondolom, egyszerűsíteni kellene a dolgokat, persze nem úgy, ahogyan a kezdetekkor volt, de meg lehetne találni a középutat. Az én időmben a les az les volt, függetlenül attól, hogy a labda a csatár felé szállt-e vagy sem. A mostani szabály túl bonyolult.” A német sportvezetőnek kétségkívül igaza van a regula többféle értelmezését illetően, de...

Tegyük fel, hogy a játékos húsz méterről kapura lő, ám csapattársa a szögletzászló közelében, leshelyzetben tartózkodik. Ebben az esetben a bíró nem adhatná meg a gólt, mivel nem lenne lehetősége passzívnak ítélni az elől ragadt labdarúgó helyzetét. Továbbá: a csatár hiába szöktetné magát, amikor lescsapdával kísérletezik a védelem; ha társai besétáltak a verembe, akkor a játékvezetőnek fújnia kell. Nyilván szélsőségesek e példák, ám a szabályalkotók éppen azért vezették be a passzív les fogalmát, hogy lehetőséget adjanak az ítészeknek a támadó csapat támogatására.

Még furcsább ajánlás a büntetőterületen belüli szabálytalanságok súlyozása. Beckenbauerék szerint a tizenhatoson belül csupán a súlyos eseteket („gólvonalas”, szándékos kezezés, kirívó durvaság) kellene piros lappal megtorolni. Máskor elég volna a sárga kártya, mivel a tizenegyes éppen elég szankció.

E változtatások olyan zavart okoznának, amelyek követhetetlenné tennék a játékvezetők ítélkezési gyakorlatát. (Bár kétségkívül most sem minden döntés követhető.) Már az is érthetetlen: miért kapna piros lapot a gólvonalon kezező játékos, ha az ötösön az üres kapura célzó labdarúgó finom visszahúzása csak sárgát érne? Nem szólva arról: ha a szabálytalanság húsz méteren kiállítást vonna maga után – mert a védő nyilvánvaló gólhelyzetben „üti el” ellenfelét –, akkor tizenöt méteren miért járna csak sárgával? (Függetlenül attól, hogy Beckenbauer szerint a tizenegyest halmazati büntetésként kell számba venni.) Jelenleg a bírónak ki kell állítania azt a futballistát, aki gólhelyezetben lévő ellenfelével szemben szabálytalankodik. E meszszemenően logikus és immár közismert szabályt tenné hidegre – mint szívós védő a csatárt – az ajánlás.

Hiába a javaslatot készítők érdemei, a módosítani szándékozók alighanem alul maradnak.

Igaz, ezt a meccset nem a pályán játsszák.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.