Nagyban játszanak

Nettó hárommilliárd forintért építene régiós utánpótláscentrumot a Szigetszentmiklós futballcsapata, ám e projekt eltörpül a vízilabda-szövetség vállalkozása mellett: a szervezet bő tizennégymilliárd forintból húzná föl új, fővárosi központját. A korábban megismert tervek mellett több nagy beruházás is startengedélyre vár az úgynevezett látványsportágaknak társaságiadó-kedvezményt nyújtó jogszabály keretein belül.

Nettó hárommilliárd forintért építene régiós utánpótláscentrumot a Szigetszentmiklós futballcsapata, ám e projekt eltörpül a vízilabda-szövetség vállalkozása mellett: a szervezet bő tizennégymilliárd forintból húzná föl új, fővárosi központját. A korábban megismert tervek mellett több nagy beruházás is startengedélyre vár az úgynevezett látványsportágaknak társaságiadó-kedvezményt nyújtó jogszabály keretein belül. A klubok és a szövetségek több százmilliós nagyságrendű fejlesztésre pályáztak. A jégkorongszövetséghez érkezett igények közül a legjelentősebbet a Vasas jegyzi: a piros-kékek hokiklubja 1,2 milliárdos támogatást szeretne kapni ahhoz, hogy megvásárolhassa a jelenleg magántulajdonban lévő káposztásmegyeri csarnokot. Ám –amint az köztudomású – az 500 millió forintot meghaladó terveket jóvá kell hagynia Réthelyi Miklós sportért, továbbá Matolcsy György adópolitikáért felelős miniszternek is. A létesítményekkel kapcsolatos projektek közül Kovács Zoltán főtitkár két további, egyaránt 80 millió forintos tervet emelt ki: a Drago Skorpiók SE mobil jégpályát működtetne a Lágymányosi híd tövében hosszú évek óta félkész állapotban árválkodó Tüske csarnokban, míg Egerben új pálya létesítéséről álmodnak. Az utánpótlás-nevelés céljaira fordítandó pályázatok közül az Újpest 70 milliós és a fehérvári Ocskay Gábor Akadémia 55 milliós, egyformán jégpályabérleti díj fedezésére vonatkozó beadványa mellett a zalaegerszegiek elképzelése érdemel említést: a dunántúli városban görhokipályát szeretnének építeni, melyet áprilistól augusztusig, a műjégmentes időszakban használnának a helyi klub fiataljai. A szövetség saját kandidatúráinak rangsorelsője az a 74 milliós igény, amelyet az utánpótláscsapatok versenyeztetésére (értsd a rendezési költségek átvállalására) fordítanának.

Bodnár Péter, a kosárlabda-szövetség ügyvezető igazgatója elmondta: a klubok összesen 5 milliárd 755 millió forintra nyújtottak be pályázatot, a szervezet azonban „csak” négy és fél milliárdnyi igényt hagyott jóvá. Székesfehérváron, Pécsett, Zalaegerszegen a meglévő létesítményeket fejlesztenék, csinosítanák, miként a BSE-nek is hasonló tervei vannak a városmajori csarnokot illetően. Az említett projektek legsúlyosabbja 460, a legkarcsúbbja 30 milliós. Megkérdeztük a direktort arról is: akadt-e olyan beadvány, amelyet megmosolyogtak? „Nem volt min derülnünk, nyilván azért sem, mert jó előre felhívtuk a klubvezetők figyelmét arra, hogy tartsák magukat a realitásokhoz” – szólt a válasz. Megtudtuk azt is: maga a szövetség 740 millió forintot szeretne „lehívni”; az összegből 538 milliót költenének utánpótláscélokra.

Megkerestük a kézilabdázók főtitkárát is, ám Nemcsik Balázs közölte: nem kíván konkrétumokról nyilatkozni mindaddig, amíg nem bírálták el valamennyi pályázatot.

Hogy a tervekből valóság lehet-e, azt ma még nem tudni, hiszen egyelőre nincsenek információk arról, mennyi pénzt enged a rendszerbe a kormány. Ami biztos: a beérkezett hatvanmilliárd forintnyi igény teljes finanszírozására nincs forrás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.