Elejthetetlen izgalmak

Felborzolta az angol labdarúgó-rajongók kedélyét a Premier és a Futball Ligában – összesen négy divízióban –működő edzők szövetségének vezetője, aki azt állította: a Premiershipben érdekelt külföldi tulajdonosok közül többen meg kívánják szüntetni a három kieső-feljutó rendszerét. (Azaz – az NBA mintájára – „bebetonoznák” a legmagasabb osztályt.)

Richard Bevan nem nevezte meg, pontosan ki vetette fel, illetve támogatja a változást, csak annyit árult el, hogy ázsiai és amerikai befektetőkről van szó. A Premier League húsz csapata közül tíznek külföldi a tulajdonosa: az Arsenalé, az Aston Villáé, a Blackburné, a Chelsea-é, a Fulhamé, a Liverpoolé, a Manchester Cityé, a Manchester Unitedé, a Queen’s Park Rangersé, valamint a Sunderlandé, s közülük nyolcra illik Bevan leírása.

A Premier Liga szabályai szerint bármilyen reformjavaslat elfogadásához tizennégy klub támogatására van szükség, azaz további négy-öt új tulajdonos megjelenése gyökeresen átalakíthatja az erőviszonyokat, függetlenül attól, hogy – Bevant idézve – Burmából vagy Birminghamből érkezik az illető. Az angol futballt irányító testület, az FA vétójoga azonban minden őrült ötletet meg tud hiúsítani.

A Premiership zártkörű klubbá minősítésének koncepciójával szemben máris több jól ismert futballguru emelte fel a szavát. Az elsők között tiltakozott Sir Alex Ferguson, aki szerint az elképzelés „öngyilkossággal ér fel”.

– Ezzel az erővel akár le is lehetne lakatolni a kapukat. Az egyetlen hely, ahol pénzt is lehet keresni és a becsvágy is teljesül, a Premier League. A feljutás lehetőségét egyszerűen nem lehet elvenni olyan kluboktól, mint a Nottingham, a Leeds, a Sheffield United vagy a Sheffield Wednesday. Ezek a nagyszerű együttesekek képezték a régi első osztály alapjait. A Championshipben jelenleg legalább nyolc, gazdag hagyományokra büszke csapat játszik, melynek nehéz lenne azt mondani, hogy soha nem szerepelhet a Premier Ligában – említette az MU szakvezetője.

Ha valaki, Harry Redknapp, a Tottenham trénere pontosan fel tudja mérni, mennyire bizarr az állítólagos szándék. Huszonnyolc éves edzői pályafutása során többször is belekóstolt a kiesés és a feljutás keserű-édes ízébe. Az angol válogatott következő szövetségi kapitányaként emlegetett edző „botrányosnak” nevezte az ideát, emlékeztetve arra, milyen izgalmat jelent, amikor a Premier Liga utolsó játéknapján dől csak el a kiesés kérdése. Arról nem szólva, mekkora érdeklődés kíséri a Championship rájátszását a feljutásáért; ezen a harmadik, a negyedik, az ötödik és a hatodik helyezett vesz részt, s a play-off döntőjét rendre aWembley stadionban rendezik meg.

Dave Whelan, a kieséssel rendszeresen kacérkodó Wigan elnöke kilátásba helyezte: kivonja csapatát a Premier Ligából, ha az angol felső osztály zártkörűvé alakul. Úgy gondolja: „A bajnokságnak minden tekintetben versenyszerűnek kell lennie, ellenkező esetben az angol futball érdektelenné válik.” Érdekes módon még a Blackburn indiai csirketenyésztő tulajdonosa, Venkatesh Rao is a jelenlegi szisztéma mellett tört lándzsát, noha az észak-angliai csapat a táblázat utolsó helyén szégyenkezik, azaz csak jól járna az újítással. Redknapp és mások attól is tartanak, hogy a külföldi tulajdonosok számának emelkedésével ismét felmerül egyes mérkőzések határokon túli lejátszásának a terve, amit a szövetség három évvel ezelőtt kerek perec elutasított.

Roman Abramovics (középen) egy tavaly októberi meccsen. Mínusz nyolcszázmillió, harmadik hely
Roman Abramovics (Chelsea, középen), a külföldi tulajdonosok egyike
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.