BL: október a Lenin téren

Hol vannak már a régi, szép idők! Mielőtt a tavaszi BL-negyeddöntőben a Barcelona 1-0-ra győzött Donyeckben, a Sahtyor futballcsapata tizenöt európai kupamérkőzésen őrizte hazai veretlenségét. A Bajnokok Ligája mostani évadában viszont még nyeretlen az ukrán csapat; már amennyire ukrán az, a keretében nyolc brazil és egy bolíviai labdarúgóval...

A bajnokságban viszont veretlen az együttes. Nincs ezzel egyedül: a Dinamo Kijev – a Sahtyorhoz hasonlóan – tíz győzelmet és három döntetlent, míg a Metaliszt Harkov kilenc győzelmet és négy döntetlent számlál. Jobb gólkülönbségével vezet a donyecki csapat, ehhez képest a Zenit előnye már-már „utcahossznyi” Oroszországban: a szentpétervári fór két, illetve három pont az egyaránt moszkvai CSZKA-val és a Dinamóval szemben.

Ma este pedig Sahtyor–Zenit meccs lesz a Donbasz stadionban, amely – a legújabb bedekkerek szerint – Donyeck legfőbb látványossága. Ha csak a futballt nézzük, ez jó a jövő évi Európa-bajnokság szempontjából; az már kevésbé, hogy az ukrán városban minden sarkon van egy kávéház, de azok legtöbbje nem üzemel... Nemrégiben azonban újabb nevezetességgel gazdagodott a város, mert a Lenin téren – igen, ott – október elején három napra kiállították a BL-trófeát.

Nehéz lesz azt visszavinni a névadó szobrával ékesített parkba!

Időutazás azonban a labdarúgás kapcsán is tehető, mert legutóbb akkor (1989-ben) találkozott egymással a Sahtyor és a Zenit, amikor még szovjet bajnokság volt. És a szentpétervári csapat mindmáig utoljára harminc éve, 1981-ben győzött (3-2-re) a donyecki bányászok vendégeként...

A mai csapat tagjai közül Fernandinhót, Jadsont,Williant, Alex Teixeirát, Douglas Costát, Luiz Adrianót, Eduardót, Dentinhót, Morenót nehéz volna ukrán vájárnak nézni, de hát a különös G csoportban a listavezető ciprusi APOEL-nek is tizennyolc –köztük hat brazil, valamint egy-egy argentin és paraguayi – légiósa van. Figyelik, ugye, az APOEL áll az élen... A négypontos nicosiaiak mögött a Zenit meg a Porto (3–3) következik, és egyelőre utolsó a Sahtyor. Mivel a favorit Porto keretéhez tizenhét dél-amerikai (kilenc brazil, három-három argentin és uruguayi, továbbá két kolumbiai) játékos tartozik, nem csodálható, hogy az ebben a négyesben eddig esett tizenkét gól közül hetet szerzett tengerentúli futballista. Eredeti ukrán gól még nem születetett, orosz is csak három (egy-egy portugál és macedón feliratkozás mellett).

Donyeckben ma várhatóan négy ukrán, ellenben hét orosz lesz a két csapat kezdő tizenegyében, úgyhogy a Zenit nem tart az európai fősodorral. Mármint a külföldiek túlsúlya tekintetében nem.

Egyébként minden vágya, hogy a legmesszebbmenőkig kövesse a kontinenst...

BAJNOKOK LIGÁJA

CSOPORTMÉRKŐZÉSEK, HARMADIK FORDULÓ

A csoport: Napoli–Bayern München, Manchester City–Villarreal.

Az állás: 1. Bayern München 6 pont, 2. Napoli 4, 3. Manchester City 1, 4. Villarreal 0.

B csoport: CSZKA Moszkva–Trabzonspor 3-0, Lille–Internazionale.

Az állás: 1. CSZKA 4/3 mérkőzés 2. Trabzonspor 4/3, 3. Inter 3/2, 4. Lille 2/2.

C csoport: Otelul Galati–Manchester United, FC Basel–Benfica.

Az állás: 1. Basel 4, 2. Benfica 4, 3. MU 2, 4. Galati 0.

D csoport: Real Madrid–Lyon, Dinamo Zagreb–Ajax.

Az állás: 1. Real Madrid 6, 2. Lyon 4, 3. Ajax 1, 4. Dinamo 0.

MA

E csoport: Leverkusen–Valencia (Digi Sport Plus, 20.40), Chelsea–Genk (Digi Sport, 23.40, felvételről).

Az állás: 1. Chelsea 4, 2. Leverkusen 3, 3. Valencia 2, 4. Genk 1.

F csoport: Marseille–Arsenal (Digi Sport, 20.15), Olimpiakosz–Dortmund.

Az állás: 1. Marseille 6, 2. Arsenal 4, 3. Dortmund 1, 4. Olimpiakosz 0.

G csoport: Sahtyor Donyeck–Zenit Szentpétervár, Porto–APOEL Nicosia.

Az állás: 1. APOEL 4, 2. Zenit 3, 3. Porto 3, 4. Sahtyor 1.

H csoport: Milan–BATE Boriszov, Barcelona–Viktoria Plzen.

Az állás: 1. Barcelona 4, 2. Milan 4, 3. Plzen 1, 4. Boriszov 1.

A CSZKA Moszkva 3-0-ra felülmúlta a Trabzonspor együttesét a futball Bajnokok Ligája B csoportjának nyitányán. (Képünkön Didier Zokorai és Vagner Love párharca)
A CSZKA Moszkva 3-0-ra felülmúlta a Trabzonspor együttesét a futball Bajnokok Ligája B csoportjának nyitányán. (Képünkön Didier Zokorai és Vagner Love párharca)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.