Városi bajnokság

Sir Alex Ferguson a Liverpoolt tekinti a Manchester United legnagyobb ellenfelének a futball Premier Ligában, és véleményén az sem változtatott, hogy a „vörös ördögök” immár eggyel több, tizenkilenc bajnoki címmel büszkélkedhetnek, mint északnyugat-angliai riválisuk.

Ennek fényében meglepő volt az MU kezdőcsapata az Anfielden: a támadósorból pél dául Wayne Rooney és JavierHernandez is hiányzott. Előbbiről Sir Alex alighanem azt gondolta: az édesapja ellen sportfogadási szabálytalanságok gyanúja miatt indított eljárás, a Montenegró–Anglia meccsen elkövetett durva szabálytalanságáért járó piros lap s a jövő évi Európa-bajnokság valamennyi csoportmérkőzésére szóló eltiltás után nincs megfelelő idegállapotban ahhoz, hogy végig a pályán legyen.

A manchesteri és a liverpooli együttes is öt középpályással és egy csatárral kezdte a szombat déli találkozót. Az első óra nem hozott különösebben nívós játékot. A két spanyol kapus közül az újonc manchesteri David de Geának akadt több dolga. A patthelyzetnek a hosszú sérüléséből visszatért Steven Gerrard vetett véget: régi fényére emlékeztető parádés gólt lőtt szabadrúgásból a 68. percben. Sir Alex alaposan fel is hergelte magát: a szakvezető úgy vélte, Rio Ferdinand nem követett el szabálytalanságot Charlie Adammel szemben a gól előtt. Mindenesetre De Gea tehetetlennek bizonyult a húszméteres lövéssel szemben, és nem segített az sem, hogy a veterán Ryan Giggs szerencsétlenül ugrott ki a sorfalból.

Az utolsó tíz percben a már korábban behozott Rooney és Nani után az MU harmadik cserejátékosaként Chicharito, „Borsócska” is szerephez jutott. A választás szerencsés volt: a mexikói válogatott támadó tökéletesen érkezett Danny Welbeck szögletére, és védhetetlenül fejelte a labdát Pepe Reina feje felett a kapuba. Az 1-1 – a liverpooliak kései iparkodásának láttán – a vendégek számára kifejezetten hízelgő eredménynek tetszik. Sir Alexen kívül minden szakértő egyetértett abban: Kenny Dalglish csapata megérdemelte volna a három pontot. A továbbra is veretlen United joggal tarthat a „zajos szomszédok” jövő vasárnapi látogatásától...Már csak azért is, mert az egyre inkább magára találó City ismét biztos győzelmet aratott, ezúttal az idényben az első vereségét elszenvedő Aston Villa ellen. A 4-1-es végeredmény nagy fölényt jelez, s figyelemre méltó, hogy a City a müncheni „lázadása” óta kegyvesztett Carlos Tevez, valamint a sérült Sergio Agüero nélkül érte el.

Az első félidőben csupán Mario Balotelli talált be Shay Given hálójába, a második felvonás terméséből Adam Johnson, Vincent Kompany és James Milner vette ki a részét az egyik, Stephen Warnock a másik, szomorúbb oldalon. (A Villából átigazolt Milnerben volt annyi udvariasság, hogy nem ünnepelt látványosan.) Roberto Mancini csapata a legutóbbi nyolc mérkőzés közül hetet nyert meg, és két ponttal vezet helyi vetélytársa előtt. Könnyelműség lenne kizárni azt a lehetőséget, hogy a hét végén a City múlt időbe teszi a United huszonnégy Premiershiptalálkozó óta tartó hazai veretlenségi rekordját....

A Chelsea korábbi liverpooli mumusát, a legutóbbi kilenc bajnoki össze csapásukon egyetlen alkalommal alulmaradó Evertont fogadta a nyolcadik fordulóban.David Moyes az idén küszködő társulata ezúttal nem fejtett ki érdemi ellenállást a „kékekkel” szemben. Félreérthetetlenül jelezték viszont érzelmeiket a Chelsea szurkolói a napokban kiszivárgott elképzelésekkel szemben, melyek szerint a menedzsment a 42 ezer nézőt befogadó Stamford Bridge-et feladva egy nagyobb stadiont építene fel Nyugat-Londonban. „This is our home!” (Ez a mi otthonunk!) üzente egy transzparens Roman Abramovics páholya alatt. A kényelmes, 3-1-es győzelem után az új tréner, André Villas-Boas elégedetten ünnepelheti ma 34. születésnapját. Külön öröm lehet számára, hogy a siker fő kovácsa a frissen igazolt Juan Mata volt, aki nem talált ugyan a kapuba, de Daniel Sturridge és Ramires góljának előkészítésé ben is kulcsszerepet játszott. A második gólt az első félidő végén John Terry csapatkapitány fejelte be Tim Howard hálójába, míg a jobb sorsra érdemes Evertonból Apostolos Vellios volt eredményes. A Chelsea győzelmének köszönhetően alig van lemaradva manchesteri versenytársai mögött.

A bajnokság élmezőnye: 1. Manchester City 22 pont, 2. Manchester United 20, 3. Chelsea 19 pont.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.