Király a kategóriában

„Nem így akar világbajnok lenni az ember...” Meglepően szomorkásan csengő mondat egy olyan ember szájából, aki éppen hazájában,mi több, születésnapján szerzett futamgyőzelemmel lesz kétszeres világbajnok.Márpedig az ausztrál Casey Stoner (Honda) így fogalmazott, miután pezsgőt bontott a Phillip Island-i ringen, s konstatálta: újabb sikerének köszönhetően 2007 után ismét ő a királykategória legjobbja.

A vasárnap történtek fényében azonban érthetőnek, sőt kifejezetten sportszerűnek tetszik a klasszis motoros idézett mondata. Három versenynyel a szezon vége előtt jelentősnek mondható előnnyel érkezett Ausztráliába a gyorsaságimotoros-világbajnokság éllovasa. Stoner mögött negyven ponttal maradt le riválisa, Jorge Lorenzo (Yamaha), akinek egyedüliként volt esélye arra, hogy beérje az ausztrál versenyzőt. Bár Stoner Phillip Islanden 2007 óta verhetetlen, Lorenzónak még Stoner győzelme esetén is elég lett volna egy harmadik hely ahhoz, hogy életben tartsa a címvédés reményét. Csakhogy a spanyol versenyző a futam előtti bemelegítésen bukott: kórházba szállították, megműtötték, s ami számára alighanem még a sérülésnél is nagyobb fájdalmat okozott, nem állhatott rajthoz a futamon.

Stoner: boldog születésnap
Stoner: boldog születésnap

Mindez azt jelentette, hogy Stonernek vetélytársa távollétében egy hatodik hely is elég lett volna ahhoz, hogy megnyerje a vb-t. Stoner azonban nem taktikázott, a futamon az első másodperctől kezdve kemény iramot diktált. Az idén tizenegyedszer rajtolt az élről, nyomban elhúzott a mezőnytől, és bár a csepegő eső is bonyolította feladatát, nem hagyott kétséget afelől: Phillip Islanden az idén is verhetetlen. A 26 éves motoros 2007-ben volt először a csúcson, ám ezután pályafutása megtörni látszott, különösen 2009-ben, amikor betegsége miatt több futamot is ki kellett hagynia. Az idén azonban megmutatta, képes a nagy visszatérésre: az eddigi tizenhatból kilenc futamot megnyert, s rekordot állított fel azzal, hogy egy szezonban 11 alkalommal volt a leggyorsabb az időmérőn.

A királykategóriában tehát már eldőlt a bajnokság, a két kisebb szériában azonban még nyílt a verseny. A 125-ösök kaotikus – az eső miatt késve induló, majd egy bukás miatt megszakított – vetélkedőjét Cortese (Aprilia) nyerte, de ő már esélytelen a vb-címre. Az éllovas Terol (Aprilia) csak hatodik lett, míg legfőbb riválisa, Zarco (Derbi) harmadikként futott be, így némileg csökkentette hátrányát az összetettben.

A Moto2-esek futamán Alex De Angelis (Motobi) győzött, másodikként pedig Stefan Bradl (Kalex) érkezett a célba, ezzel a pontverseny élére ugrot. A viadal azonban nem róluk, hanem Marquezről (Suter) szólt. A spanyol fi atalember egészen briliáns versenyzést mutatott be: büntetése miatt a mezőny végéről, a harmincnyolcadik pozícióból startolt, ám elképesztő tempóban előzgette a versenytársakat, s a kockás zászlót harmadikként látta meg. Bravúrjának köszönhetően mind össze három ponttal marad le az éllovassá előlépett Bradltól. Világbajnoki teljesítménnyel tartotta életben világbajnoki esélyeit...

Ausztrál Nagydíj. MotoGP: 1. Casey Stoner (ausztrál, Honda), 2. Marco Simoncelli (olasz, Honda), 3. Andrea Dovizioso (olasz, Honda). Pontverseny: 1. Stoner, 325 pont (már világbajnok), 2. Jorge Lorenzo (spanyol, Yamaha) 260, Andrea Dovizioso 212. Moto2: 1. Alex De Angelis (San Marinó-i, Motobi) 2. Stefan Bradl (német, Kalex), 3. Marc Marquez (spanyol, Suter). Pontverseny: 1. Stefan Bradl 254, 2. Marc Marquez 251, 3. Andrea Iannone (olasz, Suter) 165. 125 kcm: 1. Sandro Cortese (német, Aprilia), 2. Luis Salom (spanyol, Aprilia), 3. Johann Zarco (francia Derbi). Pontverseny: 1. Nicolas Terol (spanyol, Aprilia) 271, 2. Johann Zarco 246, Sandro Cortese 205.

Vettel tizedes

Sebastian Vettel nyerte a Forma–1-es Dél-koreai Nagydíjat: az immár kétszeres világbajnok német pilóta tizedik győzelmét aratta az idén. A második Lewis Hamilton (McLaren), a harmadik Mark Webber, a negyedik Jenson Button (McLaren), az ötödik Fernando Alonso (Ferrari) lett. Vettel győzelmének és Webber harmadik helyének köszönhe tően az osztrák Red Bull-istálló megvédte világbajnoki címét a konstruktőrök versenyében. A futamon – a Red Bull idei pole-egyeduralmát megtörve – Hamilton rajtolt az élről, ám Vettel hamar az élre állt. A versenyen csak Hamilton és Webber párharca és az okozott némi izgalmat, hogy Petrov (Renault) nagy sebességgel eltalálta Schumacher Mer cedesét, ami miatt mindketten kiestek. Három futammal a szezon vége előtt Button, Alonso, Webber és Hamilton rivalizál a pontverseny második helyéért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.