Újrajátszás a rájátszásban

Ha valamelyik fogható magyar csatorna is műsorra tűzi a rájátszást, akkor legalább tévén követhetjük a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokság pótselejtezőit. Ha nem, marad nekünk „slágermeccsnek” az FTC–Újpest, a két klub múltjához nem egyszerűen méltatlan, hanem azzal kapcsolatba sem hozható, minősíthetetlen részvevőkkel.

De most térjünk vissza a futballhoz!

A pótselejtezők hovatovább örökös szereplői a törökök: 1999-ben és2003-ban az Eb-ért, 2001-ben és 2005-ben a vb-ért vívtak play-off-mérkőzéseket. Kétszer továbbmentek, kétszer kiestek (az írek és az osztrákok, illetve a lettek és a svájciak ellen), s ezúttal azzal a horvát csapattal találkoznak, amely 1998-ban úgy lett bronzérmes a világbajnokságon, hogy kvalifi ká ciós rájátszással jutott el Franciaországba (Ukrajna 2-0, 1-1). Volt még egy sikere a pótselejtezőn: 2003-ban a szlovénokat múlta felül, ha nem is sokkal (1-1, 1-0).

Írország már akkor (1995-ben) belekóstolt a ráadásba, amikor még csak egy play-off-meccset rendeztek, és semleges pályán – Liverpoolban – alulmaradt a hollandokkal szemben (0-2). A „pótmérkőzések” során később sem kísérte szerencse: goodbye-t kellett intenie az 1998-as, majd a 2010-es vbnek is, előbb a belgák, majd a világszerte felháborodást kiváltó, „kézilabdás” góllal továbbjutó franciák ellenében. Ez a 0-3-as mérleg lehet mostani vetélytársaik, az észtek legfőbb reménye, bár a baltiakat az is lelkesítheti, hogy a kedden véget ért hagyományos szakaszban előbb 4-1-re, majd 2-1-re legyőzték az északíreket.

A montenegróiakkal vetélkedő csehek 2001-ben a belgák, 2005-ben a norvégok kiejtésével kerültek a pótvizsgázó párból a világbajnokság mezőnyébe, míg a bosnyákoknak és a portugáloknak déja vu érzésük van, mivel a 2010-es vb előtt szintén egymással találkoztak a rájátszásban. Az ibériaiak kettős győzelmet arattak, de mind Lisszabonban, mind Zenicán szoros volt a meccs: Bruno Alves, valamint Raul Meireles egyetlen gólja döntött itt is, ott is.

Most sem lesz kisebb a harc, ha látjuk a televízióban, ha nem...

Ez a program

A pótselejtezők (november 11. és 12., illetve november 15.) párosítása: Törökország–Horvátország, Észtország–Írország, Csehország–Montenegró, Bosznia-Hercegovina–Portugália.

Bosnyák öröm Párizsban. Jöhetnek a portugálok
Bosnyák öröm Párizsban. Jöhetnek a portugálok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.