Levették a tiltólistáról

A nemzetközi Sportdöntőbíróság érvénytelenítette az úgynevezett hat hónapos szabályt. Ennek nyomán a doppingvétség miatt fél évre vagy annál hosszabb időre eltiltott sportolók is indulhatnak az olimpián. (A regula értelmében az érintettek akkor sem vehettek volna részt az ötkarikás vetélkedőn, ha büntetésük letelik a nyitóünnepség előtt.)

A grémium szerint az előírás „érvénytelen és alkalmazhatatlan”, mivel kétszer büntet, továbbá a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) irányelveivel sem egyeztethető össze.

Az ügyet az amerikaiak vitték az ítélkező testület elé, mert tudni akarták: indulhat-e Londonban LaShawn Merritt, a 400 méteres síkfutás olimpiai és világbajnoka, akit huszonegy hónapra tiltottak el. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság is kíváncsian várta a fejleményeket, mert a legkevésbé sem szerette volna, ha közvetlenül az olimpia előtt határoznak sok érintett sportoló beadványáról. Bár a NOB leszögezte, elfogadja a svájci székhelyű testület ítéletét, aligha mondott le végleg a szabály alkalmazásáról.

Amint arra Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője rámutatott: a grémium azt ajánlotta a NOB-nak, hogy a WADA-kódexben rögzítse az előírást, ha alkalmazni szeretné. A szakember érdeklődésünkre azt is elmondta: korábban is voltak aggályai a szabállyal kapcsolatban. Részint a hat hónapos határ, részint az „alkalmi” olimpiai eltiltás vetett fel kérdéseket.

A féléves limit meghatározása miatt akár egy marihuánás cigaretta elszívása, akár a holléti szabálymegszegésemiatt is búcsút mondhatott a sportoló olimpiai álmainak. Éppen ezért a fegyelmi ügyekben illetékes bizottságok bizonyos esetekben mérlegelhették, hogy el akarjáke venni az ötkarikás esélyt a vétkestől. Ráadásul az esetleges eltiltás csupán egy olimpiára vonatkozott, azaz nem az volt a fő üzenet, hogy a NOB erkölcsileg elfogadhatatlannak tartja a tiltott szerek használatát, s ezért a lebukott versenyzőket örökre száműzi az ötkarikás játékokról.

Mindenesetre a döntésnek magyar vonatkozása is van: a határozatnak köszönhetően – többek között –Kiss Balázs világbajnok birkózó előtt is megnyílt az út az olimpiára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.