Ráállnak a biciklire

Tony Martin nyerte a Tour de Peking országúti verseny első szakaszát, az Olimpiai parkban rendezett időfutamot. A világbajnok német bringás etapsikere nem meglepetés, annál inkább az a győzelem helyszíne: Kína enyhén szólva sem tartozik a kerékpársport hagyományos bázisai közé. Az óriási országnak eddig mindössze egyetlen kerekese jutott profi szerződéshez, ám Li Fu-ju, a Lance Armstrong fémjelezte Radioshack-csapat színeiben megbukott a doppingvizsgálaton, így hároméves eltiltást kapott...

Az idei, a világ legjobbjait felvonultató pekingi vetélkedőt sem az ország lakóinak a sportág iránti olthatatlan szenvedélye miatt rendezik meg. Amint arra a Le Monde cikke rámutat, a nemzetközi szövetség bővíteni szeretné a szakág „célterületét”. Philippe Chevallier, a szervezet technikai igazgatója így fogalmazott: „A kerékpár életben maradásának feltétele a sportág globalizációja.” Ennek megfelelően Ausztrália, az Egyesült Államok, Katar és Omán is rangos viadalnak ad otthont. Természetesen a biciklisszövetség a feltörekvő gazdaságokra is fókuszál, azaz Brazília és India is hamarosan a célkeresztbe kerülhet.

Peking: hajtás a Madárfészek alatt
Peking: hajtás a Madárfészek alatt

A minta alighanem a futball: több csapat is szerződtetett dél-koreai, japán, kínai játékost, hogy meghódítsa a távol-keleti piacot. A projekt több esetben sikeres volt: a Manchester United például fölöttébb sokat keres Ázsia bevételével. A kerékpárcsapatok azonban nem alkalmazhatják e módszert, mert nincs versenyképes távol-keleti biciklis. A pekingi viadalon azért is szerepel a kínai válogatott, hogy sportolói ismerkedhessenek a világszínvonallal. Azt nem lehet kizárni, hogy hamarosan kínai profik tűnnek föl az európai topgarnitúrákban, mert az ország versenyzői több olyan sportágban értek már el figyelemre méltó eredményeket, amelyekben azelőtt még csak nem is jegyezték a kínai versenyzőket. Ráadásul a helyi vezetés népegészségügyi céljaihoz is illeszkedik a kerékpározás népszerűsítése, a fölöttébb szmogos városok elöljárói ugyanis a bringázásra kívánják rászoktatni a lakosságot.

Elősegítheti a kerékpár térhódítását az is, hogy az ázsiai médiában aligha olyan rossz a sportág megítélése, mint a nyugat-európai újságok körében. Az öreg földrész lapjai meglehetősen szkeptikusok, mert az utóbbi évtized klasszisainak többsége megbukott a doppingteszten, nem szólva arról, hogy a hétszeres Tour de France-győztes Lance Armstrong is állandóan a támadások kereszttüzében áll. Éppen ezért több, a hírnevére kényes szponzor is távozott a sportágból. Igaz, a drukkerek kevésbé „doppingérzékenyek”, a franciaországi körverseny hegyi szakaszain továbbra is százezrek biztatják a bringásokat. A nemzetközi szövetség e népszerűséget növelné úgy, hogy a Forma–1-es rendszerhez hasonló, négy kontinenst érintő versenysorozatot hozna létre.

Kérdés, a kerékpárnak akad-e tiszta Sebastian Vettele vagy Michael Schumachere.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.