Valami bűzlött Dániában

Alig néhány napja nyilatkozta lapunknak Heidi Löke, a Győr női csapatának norvég világklasszisa, hogy új társulatát a Bajnokok Ligája-sorozat legnagyobb esélyesének tartja, ám az „antré” váratlanul csúfosra sikeredett: Konkoly Csaba játékosai hatgólos vereséget (29:23) szenvedtek a csoportkörbe a selejtezőből bejutó dán Randers együttesének otthonában. A tréner úgy nyilatkozott a vasárnapi meccs után: „Szégyellhetjük magunkat!”

Erre mondják: kemény szavak...

Nincs mit szépíteni a dolgon, elfogadhatatlan teljesítményt nyújtott a csapat. A sportban benne van, hogy olykor nem megy a játék, azt viszont nehéz megemészteni, ha két-három ember kivételével az egész társaságra a kapkodás, az ész nélküli produkció a jellemző, miközben taktikai hibát újabb és újabb követ. Korábban is akadtak gyengébb időszakaink egy-egy meccsen, de azokon rendszerint profik módjára túljutottunk. Most egy pillanatig sem éreztem, hogy reménykedhetünk a feltámadásban.

Ha egy szóban kellene összefoglalni a történteket, a koncentrációhiány megfelelő kifejezés volna?

Én inkább a felületességet választanám. Csak egyetlen példa: tizenkét, a hatos vonalról eleresztett lövésünk tévesztett célt. Ezen a szinten ez megengedhetetlen. Teljesen összezavarodott, ijedt társaság benyomását keltettük, miközben a csapatmunka helyett az egyénieskedés dominált.

Ráadásul Löke sem brillírozott...

Heidi – Pálinger és Orbán mellett – még úgy-ahogy megfelelő teljesítményt nyújtott, de sokra nem mentünk vele sem, mert hiába rántották le beállósunkat többször is, a bírók nem ítéltek semmit.

Az elmúlt hetekben mást sem lehetett hallani, olvasni: a Győr a BL-sorozat toronymagas favoritja. Lehet, hogy a teher alatt mégsem nő a pálma?

Nem hiszem, hogy ez lett volna az oka a silány játéknak. Vagy ha igen, az nagy baj, mert egy ilyen szintű alakulatnak, mint a miénk, el kell, el kellene tudnia viselni a nyomást. Kétségtelen, hogy az idén a játékosállomány további erősödésével már nem a négy közé, hanem a döntőbe jutást tűztük ki célul, ám ez rendjén van, mi több: én magam is azon voltam, hogy igenis nevesítsük, mit akarunk elérni. Azt viszont nehezen tudom elfogadni, hogy a kívülről a pályára bekiabálók jó előre kijelentik, hogy a BL-győzelmen kívül minden más eredmény kudarc.

Amennyiben kilép a saját cipőjéből, s egy másikba bújik bele, ki meri-e jelenteni, hogy az „anyagerősséget” tekintve a Győr a mezőny legjobbja?

Egy felelősen gondolkodó szakember legföljebb annyit jelenthet ki, hogy a Győr a legjobb csapatok egyike. Ezúton is szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a miénken kívül jelenleg további tizenöt együttes álma a kupa elhódítása, s ezek közül legalább három-négy hozzánk hasonlóan különlegesen jó esélyekkel veszi célba a trófeát.

Nyugtassa meg a szurkolókat: a dániai vereség miatt még nincs pánikhangulat, ugye?

Persze, hogy nincs. Annyi történt csupán, hogy valamelyest megnehezítettük a további dolgunkat, s több hasonló hibát aligha követhetünk el. A hét végén a francia Metzet fogadjuk, aztán az osztrák Hypónál vendégeskedünk: biztos vagyok benne, ha megnyerjük ezt a két meccset, éppúgy helyreáll a mi lelkivilágunk, mint a drukkereinké.

Maszek vélemény: akár büszkeséggel is eltöltheti a klubot, hogy kézilabdaberkekben nagyjából úgy fogadták a Győr kudarcát, ahogyan a futballvilágban fogadnák a Barcelona fiaskóját...

Természetesen tudom, hogy a fókuszba kerültünk, mégis úgy vagyok vele: jobb volt csendben nyerni, mint most, csinnadratta közepette kikapni.

Konkoly Csaba, amikor a csapatának magyaráz
Konkoly-előadás. A győri trénernek már a Larvik elleni felkészülési találkozón is bőven volt mondandója
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.