Egy szer, két szer: soha!

Az idén ezeregyszáz, jövőre pedig további ezerháromszáz vizsgálatot végez el a Magyar Antidopping Csoport az olimpiai részvételre esélyes versenyzők körében – hangzott el a szervezet tegnapi sajtóbeszélgetésén.

A bő háromszáz nappal a londoni játékok megnyitója előtt tartott összejövetelen dr. Tiszeker Ágnes, a MACS ügyvezető igazgatója büszkén említette, hogy Magyarország a korábbi kedvezőtlenebb pozíció után kiérdemelte a „fully compliant”, azaz a „teljes megfelelőségi” státuszt a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségtől azt követően, hogy immár mindenben követi a WADA előírásait. Ugyanakkor beszámolt arról is, hogy az ügynökség Görögország esetében várhatóan megváltoztatja az eddigi pozitív minősítést, és a „nem megfelelő” kategóriába sorolja a 2004-benmég nyári olimpiának otthont adó nemzet doppingellenes tevékenységét.

A hírek szerint a még hét éve, éppen az athéni eseményen doppinggyanúba keveredett két futó, Kenterisz és Tanu jogerős görögországi felmentésének következményeként novemberre tervezett bejelentés nyomán – mint megtudtuk – azt sem lehet kizárni, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem engedélyezi a görögök londoni részvételét.

A Népszabadság érdeklődésére, miszerint a szigorodó szabályok miatt fennáll-e a lehetőség arra, hogy jó néhány „kevésbé polgárosodott” ország olimpiai szereplése is veszélybe kerül-e, az igazgatónő azt felelte: ez egyáltalán nem elképzelhetetlen.

Megkérdeztük, életszerű-e, hogy például Szomáliában magasabb színvonalú a doppingellenőrzés, mint Görögországban, s azt a választ kaptuk: „Aligha, de az elmaradottabb nemzetek sportolóit nem is feltétlenül saját hazájukban és nem honfitársaik vetik rendszeres kontroll alá.” Akárhogyan is, a görögök példájából kiindulva fölvetődik: lehet, hogy Pekinghez képest Londonban jóval kevesebb nemzet versenyzői állhatnak majd rajthoz?

A tájékoztatón szó esett a legújabb doppingtechnikákról is. Tiszeker elmondta, hogy a növekedési hormonokhoz nagy mértékben hasonlító, ám közvetlenül a vázizomzatra ható IGF nevű szert – amely szinte korlátlanul beszerezhető a nemzetközi piacon, és jelen van Magyarországon is – hamarosan képesek lesznek kimutatni a laboratóriumokban. Amennyiben így lesz, az forradalmi változást eredményezhet. „Ha a WADA zöld utat ad a vizsgálati módszernek, sportolók tömege kerülhet nagy bajba az olimpiát megelőzően” – jelentette ki a szakember. Az IGF mellett a már jól ismert, az ideális oxigénellátást elősegítő EPO is ott található a „népszerűségi” lista élmezőnyében. Az EPO sajátossága, hogy rendkívül gyorsan szívódik fel a szervezetben, ezért a doppingellenőrzés kizárólag akkor lehet hatékony, ha az jól időzített és megfelelő gyakorisággal történik.

Ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy a WADA koordinálásával világszerte elvégzett évi több százezer vizsgálat közül néhány éve még mintegy három százalék, jelenleg azonban csupán egy-másfél százalék mutat ki pozitív eredményt, ám ennek nem az az oka, hogy kevesebben élnének tiltott szerekkel. Ellenkezőleg: a csekély számú tettenérés annak a következménye, hogy a „doppinggyárak” még mindig jóval előrébb járnak, mint az azok kimutatására szakosodott laboratóriumok...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.