Netses történet

Negyvennégy éves története során másodszor költözik New Yorkba az NBA Keleti főcsoportjában szereplő New Jersey Nets. Amint azt (magyar idő szerint) keddre virradóra bejelentették: a 2012–2013-as évadtól Brooklyn Nets néven kosarazik a csapat.

A New Jersey Americansként alapított klub egy esztendővel a megalakulása után, 1968-ban állt odébb először, és Long Islandet választotta központjául. Csakhogy New Yorknak akkortájt két sztárgárdája is akadt – a Mets baseballegyüttese és a Jets amerikaifutball-csapata –, ezért a kosárlabdaklub vezetősége úgy döntött, az Americans elnevezést olyanra cseréli, amely egyaránt rímel a Metsre és a Jetsre: így jött létre a New York Nets. A következő évtizedben a lényegi dolgok nem változtak, legföljebb sportcsarnokot cserélt a klub (igaz, azt háromszor is), majd következett a két professzionális liga, az „amerikai” és a „nemzeti” kosárlabda-szövetség, az ABA és az NBA összeolvadása 1976-ban. A Nets nem kis összeget szurkolt le azért, hogy az új ligában szerepelhessen: a hozzávetőleg nyolcmillió dollár nagyobb része (4,8 millió) a New York Knicks számlájára került, mivel az utóbbi felségterületére „tolakodott be” a vetélytárs.

New Jersey Nets' Yi Jianlian (L) looks to pass over Miami Heat's Udonis Haslem during the first quarter of their NBA pre-season basketball game in London October 12, 2008. REUTERS/Suzanne Plunkett (BRITAIN)
New Jersey Nets' Yi Jianlian (L) looks to pass over Miami Heat's Udonis Haslem during the first quarter of their NBA pre-season basketball game in London October 12, 2008. REUTERS/Suzanne Plunkett (BRITAIN)

Az első évad botrányosan sikerült (sokáig negatív rekord volt a 22 győzelmet és 60 vereséget tartalmazó mérleg), az akkori tulajdonos, Roy Boe pedig a New Jersey-be történő visszaköltözésben látta a megoldást. Ezután a letelepedés harmincnégy éve következett – bár felvetődött egy újabb névadás ötlete, ám a Swamp Dragoonstól (Mocsári Sárkányok) végül eltekintettek –, s most megint székhelyet vált a kétszeres főcsoportgyőztes Nets: 2012 őszétől Brooklyn ad nevet és otthont az újra vándorló csapatnak.

A Jay Z-ként ismert rapper, Shawn Carter – aki a klub kisebbségi tulajdonosa – már beígért egy koncertsorozatot, amellyel megnyitják a még épülő Barclay’s Centert. A 4,9 milliárd dollárba kerülő aréna készültsége jelenleg hatvanszázalékos, és a vezetőség nem tart esetleges csúszástól.

Az énekes szerint mindenképpen megéri majd váltani, s ebből Brooklyn polgárai profitálhatnak majd a legtöbbet. A franchise-jogok átvitele, valamint a költözéssel és átnevezéssel együtt járó új támogatások és szponzorok azonban a Netsnek sem jönnek rosszul.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.