Bukarestben, Budapesten

A román korrupcióellenes igazgatóság előzetes letartóztatásba helyezte Vasile Avramot, a futballszövetség játékvezetői bizottságának első emberét. A gyanú szerint a bírók főnöke csúszópénzt fogadott el, amiért a fizető fél által preferált sípmestereket küldte a meccsekre. Az újabb bundabotrány szálai messzire vezethetnek; sajtóhírek szerint akár a címvédő Otelul Galati is érintett lehet az ügyben. A skandalum miatt fölöttébb szokatlan lépésen töri a fejét Mircea Sandu, a labdarúgó-szövetség elnöke. A sportvezető a legsürgetőbb feladatok egyikének a hitelesség helyreállítását tekinti, ezért – a Pro Sport című lap szerint – külföldi szakemberre bízná a bíróküldést. A jelöltek között – az angol David Elleray mellett – Puhl Sándor is szóba került.

„Nulla százalékot” – felelte a négyszer a világ legjobbjának választott Puhl, amikor arról érdeklődtünk,  mennyi esélyt lát romániai szerepvállalására; a bíráskodás korábbi extraklasszisa még csak nem is hallott arról, hogy a lehetséges „igazolások” között emlegetik. Ugyanakkor elmondta: nem állna példa nélkül, ha külföldi szakember vállalna szerepet egy ország játékvezetői bizottságának irányításában. Hozzátette: Magyarországon Vágner László hatáskörébe tartozik a küldés, amely „egyenesben”, a pillanatnyi forma, a mérkőzés nehézségi foka, valamint a pályára lépő csapatok tekintetbevételével történik.


Léteznek ettől eltérő megoldások: Olaszországban például a sorsolásos modellel kísérleteztek. Az illetékesek kalapba tették a találkozóra esélyes bírók nevét, s kihúztak egy cetlit, így elkerülték a „szándékos” bíródelegálás gyanúját. Nem is meglepő, hogy ilyen megoldásokhoz kell folyamodni a „tiszta játékért”, ha figyelembe vesszük: az illegális fogadások évente hozzávetőleg 140 milliárd dollárnak megfelelő pénzt mozgatnak meg a világon. Legalábbis ez hangzott el a Magyar Sportújságírók Szövetségének tegnapi budapesti szimpóziumán. Az előadó szakértők szerint a kormányzati beavatkozás a legfontosabb feltétele az illegális fogadások elleni küzdelemnek. Antonio Costanzo, az Európai Sportbiztonsági Szövetség tanácstagja kiemelte: csupán a szabályozott piaccal szoríthatók vissza a csalók. Elmondta: a német bundabotrány kapcsán kiderült, hogy az érintettek azért mentek az ázsiai piacra, mert az gyakorlatilag ellenőrizhetetlen, így a lebukás veszélye is jóval kisebb.


Azaz: ha a tét kicsi, akkor a csalók nagyban is mernek játszani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.