Borban minőségi vörös

A Premiership nagyágyúi – tekintettel a keddi és szerdai Bajnokok Ligája-csoportmérkőzésekre – szombaton játszották le bajnoki találkozójukat. A legérdekesebb – ha nem is teljesen váratlan – eredmény Stoke-on-Trentben született, ahol a helyi City 1-1-et vívott ki a Manchester United ellen.

A fölöttébb lelkes csapatba már ebben az idényben is az elit több tagjának, így a Chelsea-nek, a Liverpoolnak és a Tottenhamnek is beletört a bicskája. Ezúttal pedig Tony Pulis szakvezető vágya is teljesült, azaz a találkozó után a hagyományos minőségi vörösbor szervírozását nem ronthatta el Sir Alex Ferguson dicsekvése. A közép-angliai gárda korábban sohasem tudott pontot szerezni a United ellen, ám ez a sorozat most megtört. Ferguson és az évadban először pontot vesztő manchesteri együttes mentségére szól, hogy Wayne Rooney már a hét közben megsérült, Javier Hernandezt pedig Jonathan Woodgate durva szerelése „ütötte ki” a találkozó negyedik percében.

A házigazdák – szokásuknak megfelelően – Rory Delap hosszú bedobásaira és a tökéletességig begyakorolt kombinációkra építették taktikájukat; David de Geá nak, a vendégek ifjú kapusának több ígéretes próbálkozást is hatástalanítania kellett. Ennek ellenére a vezetést az MU szerezte meg fél óra elteltével: a kitűnő Nani újabb elegáns gólt szerzett. Nem okozott azonban meglepetést, hogy a Stoke az 52. percben egyenlíteni tudott: Matthew Etherington szögletéből a hórihorgas Peter Crouch fejelt könnyedén De Gea hálójába. A setesuta mozgású csatár akár mesterhármast is produkálhatott volna, de az is igaz, hogy a játékvezető kis jóindulattal két tizenegyest is megítélhetett volna a Unitednek, s a 38. születésnapja felé araszoló Ryan Giggs óriási ziccert hibázott a hosszabbításban.

Korábban, még ebédidőben lépett pályára a Manchester City az Everton ellen. A találkozó kitűnő alkalmat nyújtott a City formájának tesztelésére, hiszen a liverpooli együttes legutóbbi négy vendégszerepléséről győztesen tért vissza a Mersey folyó partjára. Ezúttal azonban – elszántsága ellenére –vereséget szenvedett az Everton. Roberto Mancini gárdájának a 67. percig türelmesen kellett várnia és indítania az újabb és újabb támadásokat, mire a csereként beállt Mario Balotelli megtörte a gólcsendet. A találkozó befejezése előtt David Silva kihagyhatatlan helyzetbe hozta James Milnert, aki nem hibázott, így beállította a végeredményt (2-0).

Először fogadott walesi vendégeket a Premiership történetében a Chelsea. Az újonc Swansea csekély eséllyel érkezett a Stamford Bridge-re, és a „kékek” kezdettől fogva domináltak is. Még fél óra sem telt el, amikor JuanMata honfitársának, Fernando Torresnek paszszolta a labdát, aki régi „ragadozó” mivoltára emlékeztetve, közelről a kapu alsó sarkába vágta a labdát. A spanyol sztárnakmégsem jött ki a lépés: tíz perccel később páros lábbal beleszállt Mark Gowerba, ígyMike Dean játékvezetőnek nem volt más választása, mint leküldeni őt a pályáról. Pedig addigra az eredményjelző tábla már 2-0-t mutatott, és Torres Ramires góljában is közreműködött. A nem túl szíves vendéglátás tíz emberrel is folytatódott: a második félidőben a góllövő cipőjét március óta kereső Ramires még egyszer megtalálta a hálót, majd Ashley Williams szépítő gólja után, az idény leg elején elszenvedett fejsérüléséből visszatérő Didier Drogba adta meg a kegyelemdöfést: a Chelsea 4-1-re nyert.

Messzire elhallatszódhatott Arsene Wenger megkönnyebbült sóhaja, miután idénykezdő vergődéséből magára talált az Arsenal: 3-0-ra felülmúlta a Boltont. A Barcelonába visszatelepült Fabregast váltó csapatkapitány, Robin van Persie két góllal hálálta meg a karszalagot, a hosszabbításban pedig Alex Songot ünnepelte az Emirates stadion sokat szenvedett közönsége. Ahogyan a Chelsea-nél, úgy a Highburyben is üröm vegyült az örömbe, amikor az utolsó pillanatokban Theo Walcott a földre rogyott. A játékos alighanem izomsérülést szenvedett. A BL-helyekre esélyes együttesek közül mind a Liverpool, mind a Tottenham 2-1-re győzött, előbbi az Anfielden a Wolves, utóbbi idegenben a Wigan ellen.

A bajnokság állása: 1. Manchester United 16 pont (22-5-ös gólkülönbség), 2. Manchester City 16 (19-5), 3. Chelsea 13, 4. Newscatle United 12.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.