Elődöntők: olé, olé!

Morgolódtak, perlekedtek a sztárok a sűrű versenyprogram miatt, de azért valamennyien pályára léptek a US Opent követő hétvégén. A nagy négyes tagjai közül Federer Ausztráliába repült, Nadal hazai környezetben játszhatott, akárcsak a péntek-szombati programot – hátsérülése miatt – kihagyó, ám vasárnap már harcba szálló, világelső Djokovics. Murray pedig a magyarokat szomorította Glasgow városában.

Hornok Miklós szövetségi kapitány választékában Balázs Attila és testvére, György, a veterán Bardóczky Kornél, valamint a profi karrierjét már lezáró, ám a tréner hívására igent mondó Kiss Sebő szerepelt; utóbbinak jutott a hálátlan feladat, hogy a világrangsor-negyedik Murray hazai gálafellépésének statisztája legyen. A skót valóban lesöpörte honfitársunkat, ezzel együtt kijelentette, hogy szerinte jó adottságú ellenfele „rosszul döntött, amikor jogi egyetemi tanulmányai miatt visszavonult a versenytenisztől”. Kiss a harmadik szettben tie breakre szorította az idén valamennyi Grand Slam-tornán elődöntős Murrayt, aki azért három szettben hozta a kötelezőt, s aztán kíméletes volt a Balázs György elleni vasárnapi találkozón. Balázs Attila játszmát vett el a rangsorban száz hellyel előtte álló Wardtól, és – Bardóczky oldalán – a párosban is helyt állt a US Openen negyeddöntős brit kettőssel szemben. Ezzel együtt a más dimenzióba tartozó, 5:0-lal elbocsátott magyar csapatnak marad továbbra is az euro-afrikai II. osztály; sorsolás szeptember 21-én.

A felsőbb régiókban a 2009-ben Davis Kupa-győztes spanyolok simán nyertek (4:1) a tavalyi döntős franciák ellen. A cordobai arénában vasárnap délután Nadal „hozta” a döntőt jelentő újabb nyertes partit –Tsongát győzte le 6:0, 6:2, 6:4-re úgy, hogy adogatóként mindössze nyolc pontot veszített az alig kétórás díszelőadáson –, s a 12 ezres, ünneplő publikumot torreádorruhába öltözve köszöntötte. A spanyolok az utóbbi négy esztendőben immár harmadszor finalisták a legrangosabb férfi csapatviadalon.

Néhány órával később eldőlt: a franciák után a tavalyi döntő másik szereplője is hiányzik majd a decemberi csúcstalálkozóról, a címvédő szerb válogatott ugyanis hazai környezetben alulmaradt az argentinokkal szemben. A házigazdák abban bíztak, hogy a nyitó napon Tipszarevics (ATP-13.) és Troicki (16.) közül valamelyik nyerni tud, a páros pedig „tuti”, így 2:1-es vezetéssel kezdhetik a vasárnapot. Nos, valóban 2:1 volt az állás, ám a dél-amerikaiak javára, hiszen Del Potro és a régi fényében tündöklő Nalbandian mit sem törődött a hazaiak reményeivel és félelmetes közönségével. A páros valóban a szerbeké lett, de hazai szemszögből így is vészhelyzet alakult ki, és be kellett vetni a fáradt „Djokót”, aki a tavalyi DK-győzelem óta sem India, sem Svédország ellen nem szerepelt egyéniben. Belgrádban mindenki biztos volt benne, hogy a US Open nyertese egyenlít, annál is inkább, mert a világrangsor 17. helyén álló Del Potro még sohasem tudta legyőzni Djokovicsot. Ezúttal azonban a rövidítésben megnyert első szett után az argentin a második játszmában 3:0-ra vezetett, amikor a szerb klasszis sírva borult Bogdan Obradovics kapitány nyakába: sajgó háta miatt feladta a meccset. Argentína így 3:1-es, behozhatatlan előnyre tett szert (a végeredmény 3:2), s ünnepelhette a döntőbe jutást.

A Világcsoportban maradásért kiírt osztályozók legizgalmasabb csatáját a Royal Sydney Golf Club füves pályáján vívták. Mindkét gárda csatába küldött egy exvilágelsőt. A vendég Federer hozott is két győzelmet a svájciak nak, s 2:2-es állásnál az ötödik parti, a Lleyton Hewitt–Stanislas Wawrinka mérkőzés volt hivatott dönteni az ausztráliai végkimenetelről. A svájci 4:6, 6:4, 6:7, 6:4, 5:3-as vezetésénél azonban sötétedés miatt (magyar idő szerint) hétfő reggelre halasztották a folytatást. Federer lemondta vasárnap estére váltott repülőjegyét, s közölte: „Bármit kérhet Stan, ugrom azonnal, csak jöjjön össze a győzelem!”

Fel, torreádor! (Rafael Nadal)
Fel, torreádor! (Rafael Nadal)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.