Üzenetek letiltva

Az észak-amerikai profi jégkorongliga elöljárói bejelentették: szabályozzák a játékosok közösségimédia-aktivitását. Értsd: a sportolók már nem üzengethetnek korlátlanul a Facebookon vagy a Twitteren.

Az érintettek a meccsek előtt két órával már nem „akciózhatnak” az interneten, s a tilalom a találkozó utáni hivatalos program végéig tart. A regula aligha érte meglepetésként a hokisokat: korábban a tengerentúli kosárlabda- és amerikaifutball-bajnokság vezetői is hasonló irányelveket tettek közzé.

Az NHL potentátjai leszögezték: a Facebookot és társait olyan médiumoknak tekintik, mint az újságot vagy a televíziót, azaz a sportolók éppenúgy felelnek a leírtakért, mintha nyilatkoztak volna. Nem véletlen, hogy a sportvezetők e tárgykörre külön kitértek; a kérdés ugyanis korábban már Ryan Babel ügye miatt fókuszba került. Az akkor még a Liverpoolban futballozó játékos egy Twitter-üzenetben sértegette Howard Webb játékvezetőt, ezért az angol liga eljárást indított ellene. Bár a támadót nem tiltották el, komoly pénzbüntetést kapott.

A sportolók internetezése a Nemzetközi Olimpiai Bizottság figyelmét is felkeltette, így a szervezet már egy évvel az ötkarikás játékok előtt közzétette irányelveit. Vasszigort sejtet, hogy az „internetfüggő” sportolókat, akik nem tartják be a szabályokat, akár ki is zárhatják a játékokról... Az útmutató szerint nem engedélyezett a márkák és a szolgáltatások reklámozása. Sőt a NOB azt is megtiltja a sportolóknak, hogy az olimpiai helyszíneken készült audio- és videofelvételeket publikálják a közösségi médiában. Ennek oka, hogy a szervezet rengeteget kaszál a közvetítési jogok értékesítéséből, ezért a végletekig igyekszik megfelelni partnereinek.

És a sportról még csak szó sem esik...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.