Ausztrál álom Amerikában

Értékes skalpot szerzett az idén Wimbledonban a torna 10. kiemeltjének legyőzésével Czink Melinda, ám aligha gondolta akkor, hogy két hónappal később már úgy mesélhet e bravúrjáról, hogy a 2011-es US Open bajnoka hajtott fejet előtte... Samantha Stosur, ha nem is az ismeretlenségből lépett előre, de abszolút esélytelenként lett az amerikai Grand Slam-verseny királynője.

Nem csupán az Arthur Ashe stadion hazai sikerre vágyó 22 ezres publikuma, de a szakmát ismerők, s a laikus szurkolók is egyértelműnek tartották, hogy a hosszú betegeskedés és sérülés után újra bombaformában teniszező, a nyári kemény pályás WTA-viadalokat két tornagyőzelemmel, veretlenül záró, a US Open döntőig vezető útját játszmaveszteség nélkül teljesítő 13-szoros Grand Slam-bajnok (nem mellékesként háromszoros US Open-győztes, s karrierje során összesen 39 Tour-viadalt megnyerő) Serena Williams nagykanállal megeszi soros ellenfelét. Ugyanúgy, ahogyan tette a 4. kiemelt Azarenka, a volt világelső Ivanovics, a veszélyes Pavljucsenkova, a jelenlegi világranglista-vezető Wozniacki ellen. Nem túlzás azt állítani: az elmúlt két hétben akkor szerzett pontot, amikor kedve tartotta.

Stosur: New York, New York, te csodás!
Stosur: New York, New York, te csodás!

Kedve ugyan vélhetően most is lett volna, ám a törékeny, szívós ausztrál ezúttal átalakította a lapok leosztását. A napos Gold Coastról érkezett 27 éves Stosur egyszerűen nem engedte helyzetbe kerülni tapasztalt vetélytársát, s alig több mint egy óra alatt a teniszév szenzációját szolgáltatva, 6:2, 6:3-ra legyőzte a 30. születésnapjára készülő amerikait. Teljessé vált ezzel a „Meglepetés Slam”, hiszen az idén talán csak a nagy visszatérő Clijsters melbourne-i diadala volt kalkulálható, ám a kínai Li Na párizsi elsősége, a cseh Kvitova wimbledoni vitézkedése,miként Stosur kisasszony mostani tornagyőzelme valóban nagy pénzeket hozhatott a bennük bízó fogadók számlájára.

Potom egymillió-nyolcszázezer dollárt (napi árfolyamon 373 millió forintot) Stosur is elkönyvelhet, tizenegy esztendeje íródó profi pályája során begyűjtött keresményeit egy csapásra 25 százalékkal megnövelve... Jó boltot csinált tehát New Yorkban, ezzel együtt aligha a pénzmotiválta. Sokkal inkább a presztízs, a nagy álom valóra váltása. Elmondta tegnap, hogy tinédzserként sokat perlekedett a szüleivel, amikor a honfitárs (és példakép) Rafter 1997-ben és 1998-ban brillírozott a US Openen, mivel az időeltolódás miatt a meccsek Ausztráliában a tanítási órák idején zajlottak, az ifjú Samantha pedig kerülte az iskolát: inkább a tévé előtt merengett arról, hogy egyszer ő is e nagy stadionban játszik majd...

Az ausztrál álom valóra vált. Némileg, persze váratlanul, hiszen Stosur, noha régóta Top–100-as teniszező, csupán két WTA-tornagyőzelemmel büszkélkedhet, a Grand Slam-sorozatban pedig mindössze egyszer volt fi nalista – tavaly Párizsban, amikor esélyesként kezdte a döntőt, de kikapott az olasz Schiavonétől. Párosban a RolandGarroson (2006) és aUSOpenen (2005), vegyes párosban pedig az Australian Openen (2005) és Wimbledonban (2008) bizonyult a legjobbnak aktuális partnerével. Ami viszont az idei produkcióját illeti, nem lehetett elégedett a Slam-mutatókkal, hiszen Melbourne és Párizs a harmadik fordulóig tartott számára, Wimbledon pedig csak a nyitómeccsig – erről, ugye Czink Melinda tudna bővebben mesélni...

Ilyen előzmények után valóban meglepetés amostani diadal, ám hogy nem érdemtelenül lett első, arra ékes bizonyíték a legyőzött sztár, Serena Williams kommentárja: „Minden elismerésem Samé! Nagyon jól játszott, fenomenálisan teniszezett, soha nem ütötte még ilyen keményen a labdát. Megérdemelten lett az idei bajnok.” S az elmondottakhoz még tegyük hozzá, hogy Stosur két rekordot is felállított idei amerikai menetelése során: a Petrova elleni 3 óra 18 perces meccse a US Open történetének leghosszabb női mérkőzése volt, míg néhány nappal később a Kirilenko elleni háromjátszmás győzelme során a 32 pontos tie-break (15-17) a Grand Slamtornák történetének leghosszabb játszma befejező rövidítéseként vonul be a teniszhistóriába.

Samantha Stosur a második ausztrál nő, aki a csúcsra ért az amerikai nyílt teniszbajnokságon (a legendás MargaretSmith-Courtután),a férfiaknál Lleyton Hewitt 2001-es győzelme volt az utolsó Aussie-diadal.

Az pedig, hogy a most legyőzött Serena Williams ünnepel-e még nagy tornagyőzelmet, csak részben függ az amerikai klasszis szándékától. Közbeszólhat az egészsége is – tudjuk, márciusban tüdőembóliával műtötték, s akkor még az is kérdéses volt, felépül-e egyáltalán ... – és közbeszólhat a nemzetközi szövetség szigora is. Két évvel ezelőtti „próbaidős” büntetése épp a döntő napján járt le, amikor Serena ismét vihart kavart a pályán, s noha most nem a lábhibát bemondó vonalbírót akarta felnyársalni, a görög játékvezető ítéletét vitatta vehemensen, aki a második szett elején elvett tőle egy megnyertnek vélt pontot, mert az ütés közben a hangos Come on! (Gyerünk!)-kiáltással megzavarta vetélytársát. A bírói ítélet némileg felpezsdítette Serena játékát, ám 3:3 után ismét döntős önmagát hozta, s számolatlanul szórta el a pontokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.