Egy tiszteletre méltó Polgár

Az oroszországi Hanti-Manszijszkban a végéhez közeledik a 128 résztvevős, kieséses rendszerű Világ Kupa. A bajnok 96 ezer dollárral gazdagodik, az első három helyezett világbajnokjelölt lesz. A döntőbe jutásért Szvidler (orosz) Ponomarjovval (ukrán), Griscsuk (orosz) Ivancsukkal (ukrán) mérkőzik.

Polgár Judit a negyeddöntőig jutott el, ami a KO-versenyek történetében az eddigi legjobb magyar teljesítmény!

Polgár Judit szuggerálja ellenfelét
Chess player Judit Polgar of Hungary looks at her rival Alexander Morozevich of Russia during the fifth round of the World Chess Championship in Hotel Potrero de los Funes Complex in the Province of San Luis, Argentina, October 3, 2005. Veselin Topalov of Bulgaria is currently leading the competition with 4.5 points ahead of Peter Svidler of Russia with 3 points. REUTERS/WCC-Handout

A négyfős magyar delegáció számára megdöbbentően kezdődött a torna, hiszen Lékó Péter igen csekély ellenállást tanúsítva, rögtön az első fordulóban kiesett. Ellenfele, a húszéves, szerény játékerőt képviselő amerikai Samuel Shankland tavaly még abba akarta hagyni a sakkozást. Ehhez képest mind a két játszmájukban Lékó ajánlott döntetlent, melyből az elsőt Shakland visszautasította, majd simán felülkerekedett. A másik remiajánlatot Samuel nyert állásban nagylelkűen elfogadta, így a saját őszinte meglepetésére elbúcsúztatta Lékót. Almási Zoltán a második körben – egy egyiptomi legyőzését követően – lényegesen gyengébb román játékos ellen esett ki, míg a katymári kocsmából induló és ma már a világ legjobbjai közé tartozó, még csak 26 éves Berkes Ferenc egy argentinon túljutott, de a jó nevű ukrán Jefimenko egyelőre túl nehéz feladat volt a számára.

Ismét csak egy kemény magyar „legény” maradt harcban, a kétgyermekes Polgár Judit! A rá jellemző természetességgel verte az ellenfeleit, először a kubai Corralest, majd azt az örmény Movszeszijant, aki eddig a magyarok réme volt. Nagyot szólt Polgár következő sikere, hiszen áldozata a Világ Kupa első számú kiemeltje, a világranglista 5. helyén álló, 21 éves, ukránorosz Szergej Karjakin volt, akit Polgár színvonalas és bátor játéka könnyedén söpört el. A tizenhatra fogyatkozott mezőnyben Lékó korábbi szekundánsa, a kubai Dominguez Perez próbálta Judit útját állni. A legkisebb Polgár lány kudarcos első menettel nyitott, de a padlóról Rocky Balboára jellemző akaraterővel és egy 112 (!) lépéses remekművel fel tudott állni, majd többszöri hosszabbítás után a legjobb kubain is átlépett. Juditra a legjobb nyolc között a többszörös olimpiai és orosz bajnok Peter Szvidler várt, aki szándékosan visszafogott játékával indokolatlan akcióra csábította Polgárt. A magyar sakkozónő beugrott a pszichológiai cselnek, túlfeszítette a húrt, így gyakorlatilag önmagát verte meg és ejtette ki.

Polgár 16 Élő-pontszámot és 28 ezer dollárt vághatott zsebre, emellett nőként ismét sakk- és sporttörténeti sikert is írt. Már megszokhattuk, hogy Judit a lehetetlenre bármikor képes, a csoda azonban ezúttal elmaradt…

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.