Kiugró sikerű öngól

Rakétasebességgel került a németországi eladási listák élére Philipp Lahm könyve, amely még Charlotte Roche erotikával alaposan megfűszerezett művét is maga mögé utasította.

A Der feine Unterschied (Az apró különbség) című – társíró bevonásával készült – önéletrajz korántsem váltott ki ekkora lelkesedést a német futball köreiben. Éppen ellenkezőleg, a sajtóban is sokan azt követelik, hogy Joachim Löw szövetségi kapitány vonja meg a csapatkapitányi címet a Bayern München védőjétől, aki méltatlanná vált a feladatra.

A huszonhét éves Lahm nem tett lakatot a szájára, az biztos. Kimondta, illetve leírta azt, amit a német labdarúgóvilágban eddig is tudni lehetett. Nevezetesen azt, hogy Rudi Völler egy „kedélyes animátor” szintjén vezényelte a Nationalelfet, Jürgen Klinsmann rögeszméje a tökéletes fizikai kondíció volt, miközben a taktikához ő sem értett: azt teljes egészében akkorimásodedzőjére, Löwre hagyta.

A 81-szeres válogatott Lahm a korábbi Bayern-trénereket sem kímélte. Felix Magathot úgy jellemezte: folyamatosan nyomás alatt tartja csapata tagjait azzal, hogy alig kommunikál velük. Louis van Gaal pedig szerinte az önteltség és a csökönyösség mintaképe.

A „megszólítottak” közül a legkeményebben Völler reagált: „Lahm a pályán világszínvonalú, ám azon kívül még a körzeti ligába sem fér be. Ócska, szánalmas a stílusa.” Löw azt nyilatkozta: négyszemközt megmondta Lahmnak, hogy nem tartja szerencsésnek a könyv egyes részleteit. A fegyelmi lépéseket vagy Lahm hangosan követelt leváltását azonban kizárta. Úgy véli, a védő végül is nem beszélte ki a csapat belső ügyeit, így a szakvezető a maga részéről lezárta az ügyet. A könyv megjelenésével kapcsolatban adott interjúkban Lahm igyekezett tompítani a kényes részleteket. „Nem akartam senkit sem megbántani. A célom az volt, hogy bemutassam, miként működik a mai futballvilág és a labdarúgásra épülő üzlet – hangoztatta, hozzátéve: – Szívesen meginnék egy kávét Rudival, hogy tisztázzuk a félreértéseket.”

A német sajtóban „csúnya öngólként” értékelik, hogy Lahm „hátulról, páros lábbal” szállt bele volt edzőibe. Különösen azért kap hideget-meleget a védő, mert több szakíró szerint eddig a futballpályánál távolabbra látó, önmagát a világban elhelyezni képes, értelmes ember benyomását keltette. A pénz vagy a médiafelhajtás sem lehetett a mozgatórugó, elvégre mindkettőből bőven jut a futballistának.

A kötetben Lahm külön kitér egy Németországban közszájon forgó híresztelésre. „Nem vagyok meleg, s az sem igaz, hogy látszatházasságban élek a feleségemmel” – jelentette ki a tavaly júliusban megnősült profi futballista. A német sajtóban évek óta téma Lahm állítólagos homoszexualitása, de más játékosokról – például Mesut Özilről – is pletykálnak ilyesmit. Legutóbb Maria Furtwängler színésznő találta azt mondani, hogy a német labdarúgó-válogatott fele meleg, de ez igaz az edzőgárdára is.

Lahm mindenesetre azt tanácsolja az esetlegesen a férfiakhoz vonzódó profiknak, hogy szexuális orientációjukat ne vállalják nyilvánosan. A fiatal játékosokat pedig arra inti: problémáikat a csapaton kívül oldják meg. Olyanok segítségével, akikben megbíznak.

Lahm megmondta
Lahm megmondta
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.