Premier megtartva

A szerdára tervezett Anglia–Hollandia barátságos labdarúgó-mérkőzés és több Liga Kupa-találkozó pályán kívüli lefújása után a Londonon túl a legnagyobb brit városokra – köztük Birminghamre, Manchesterre –kiterjedő konfliktus a Premiership szombat délutáni idénykezdetét is fenyegeti. A klubok menedzsmentje ugyan a Scotland Yardra hagyta a végső döntést, belátva, hogy nem szabad az amúgy is szűkös rendőri erőket az utcákról a stadionokba terelni, enyhe nyomást mégis több csapat kifejtett.

Bernie Ecclestone, a Premier Ligába frissen feljutott QPR tulajdonosa és a Forma–1 főnöke – aki alig várta, hogy a nyugat-londoni csapat 1996 után első ízben megmutassa magát a legnagyobbak között – kifejtette: a mérkőzések elhalasztása „szörnyű üzenetet” küldene a világba. A Londonba tervezett találkozók közül a Craven Cottage békéje amúgy sem indokolta például, hogy a Fulham ne fogadja az Aston Villát. Tottenham viszont a forrongás kiindulópontja volt, így hiába remélte Harry Redknapp, a Spurs veterán trénere, hogy „minden OK” lesz, az észak-londoni lappangó feszültség, az 1940–41-es Blitz bombázásait túlélő, de most romokban heverő High Road folytatódó lezárása olyannyira elgondolkodtatta a biztonsági erőket a tényleges prioritások felől, hogy az Everton elleni találkozót törölték a programból. Pedig a Liverpoolból – az összetűzések egy másik színhelyéről

– érkező ellenfél menedzsere, David Moyes is úgy érezte: „A sportot is messzemenően megviselték a közelmúlt eseményei, ezért meg kell teremteni a lehetőségét annak, hogy a szurkolók tízezrei az ország minden részén nyugodtan élvezhessék az év legnagyobb várakozással kísért hétvégéinek egyikét, a Premier League nyitányát.” Az észak-angliai nagyváros életét is felkavaró zavargások nyomán a két régi ellenség, az Everton és a Liverpool közös nyilatkozatban ítélte el a történteket, miközben egységes fellépésre szólította fel a helyi lakosokat. Kenny Dalglish, a Liverpool legendás szakvezetője kijelentette: „Nem lehet tétlenül nézni, hogy az utóbbi évek hihetetlen fejlődése után néhány nap alatt szertefoszlik a város hírneve.”

A Manchester United két válogatott sztárja is hangot adott véleményének. Rio Ferdinandnál – akinek 1,3 millió követője van a Twitteren, s aki a faji ellentéteiről, bűnözéséről elhíresült Peckhamből származik – kevesen szólíthattak volna fel hatásosabban a nyugalomra, hiszen a volt csapatkapitány hosszabb ideje kampányol a késeléses bűnözés ellen és az elmaradott kerületekben élő tinédzsereknek nyújtott lehetőségek bővítése mellett. A Liverpool egyik legveszélyesebb részében, Croxtethben felnőtt Wayne Rooney-tól nem sokan vártak pozitív üzenetet, ám a köpcös középcsatár ugyanazon a közösségi hálón fejtette ki az éjszaka kellős közepén: „A szegénység és a munkanélküliség nem ok arra, hogy valaki épületeket gyújtson fel és otthonokba törjön be.” A londoni incidensek beárnyékolják a jövő év július 27-én kezdődő nyári olimpia előkészületeit is. Hugh Robertson sportért felelős miniszter a héten kétszáz ország képviselőjével találkozott és nyugtatta meg őket afelől, hogy a biztonsági tervek lehetővé teszik a játékok zavartalanságát, még ha hasonló rendbontások fordulnának is elő, mint most.

Spanyolország: sztrájkra készen

Sztrájkot hirdetett a spanyol játékosok szakszervezete az első és a másodosztályú labdarúgó-bajnokság első két fordulójára. Luis Rubiales, a testület vezetője hozzátette: még az is megtörténhet, hogy a profi játékosok mindaddig nem lépnek pályára, ameddig nem zárul le megnyugtatóan a kollektív szerződések körüli vita. Az ügy hasonlít az olasz helyzetre: a liga vezetése nem hajlandó tárgyalni a sportolók képviselőivel a munkajogokról. A különbség az, hogy Itáliában a szabadlistára tett labdarúgók jogaival kapcsolatban nincs megegyezés, míg Spanyolországban garanciális alap létrehozását kezdeményeznék a labdarúgók, amely a klubok esetleges csődjét követően is lehetővé tenné a bérek folyósítását. A sztrájkot kilátásba helyező sajtótájékoztatón 110 futballista jelent meg, köztük Casillas és Xabi Alonso a Real Madridból, Puyol a Barcelonából, Fernando Llorente a Bilbaóból, Cazorla a Malagából. A nyitófordulóig (augusztus 20–21.) alig több, mint egy hét van hátra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.