Profi amatőrök

„Kovács István, Erdei Zsolt, Balzsay Károly, a két Bedák... Melyik sportág bírná el Magyarországon, ha ennyi ereje teljében lévő klasszisát elveszítené? Talán még a kajak-kenu sem” – mondja Csötönyi Sándor.

A Magyar Ökölvívó Szövetség elnöke szerint a tehetségek megtartása az amatőr ökölvívás legnagyobb kihívásainak egyike. Erre a problémára is megoldást kínál az a reform, amelyet a sportág nemzetközi szervezete (AIBA) készít elő.

Vu Csing-kuo, a bunyósok tajvani elnöke bejelentette: a szövetség kvázi profi programot indít, azaz gálákat gründol, tizenkét menetes világbajnoki címmeccseket ír ki. A nemzetközi amatőrszervezet nem titkolt célja: elég profitot termelni ahhoz, hogy megtarthassa a legjobb bokszolókat.

A boksz gazdaságilag versenyképes, miként azt a dollármilliós haszonnal lebonyolított profi gálák jelzik, ám az amatőr szekció, amely a részvevőket „termeli”, képtelen hasznot húzni a globális népszerűségből. „Felneveltük a gyerekeket, akik nem tudnak pénzt keresni az amatőr boksszal, így továbbállnak profinak” – említi Csötönyi. Aligha vitatható, hogy a Kovácsot és Erdeit is menedzselő istállónak már nem kellett vesződnie a kiválasztással, a tehetséggondozással, valamint az alapozó tréningekkel, csupán válogatnia kellett a piacon.Mindeközben az amatőr szekció a pontozási anomáliák, a kevéssé látványos miliő miatt veszített népszerűségéből.

A sportági elöljárók megelégelték az ellentmondást, s úgy döntöttek, változtatnak a helyzeten. Céljuk, hogy az amatőr szövetség „valódi és elismert” vezetője legyen a sportágnak.

Kérdés, miként reagálnak a lépésre a profi szervezetek, amelyek száma folyamatosan növekszik. Amint Csötönyi megemlíti, a profik két képviselője máris fölajánlotta együttműködését.

Kétségtelen, hogy az amatőr ökölvívók előtt új távlatok nyílnak, hiszen a 2013-tól induló kvázi profi sorozat szereplői akár a 2016-os olimpián is részt vehetnek. Értsd: nem kell többé választani az ötkarikás győzelemmel járó erkölcsi elismerés és az anyagi jóléttel kecsegtető profi karrier között.

Az egész projekt kulcsa az üzlet: az AIBA máris döntést hozott a marketingjogok kezeléséről. A terv ugyanis akkor lehet sikeres, ha az amatőrök a profik gáláihoz hasonló érdeklődést, televíziós nézőszámot vonzanak. Ha a rendezvények sikeresek lesznek, akkor a legjobb bokszolók akár pályafutásuk végéig is az amatőrszervezet kötelékében maradhatnak, hiszen nem marad okuk a váltásra. Az integráció irányába mutató lépés, hogy a felnőtt férfi ökölvívók 2013-tól az amatőr versenyeken is fejvédő nélkül bokszolnak. „A sérülések száma érdemben nem különbözik a fejvédővel, illetve az anélkül lebonyolított mérkőzéseken” – indokol Csötönyi. Hozzáteszi: „Az utánpótlás-versenyzők, valamint a nők találkozóin továbbra is használják a védőeszközt.”

A felvetésre, miszerint a szövetség elég erős-e ahhoz, hogy győzzön a piaci versenyben, Csötönyi határozott igennel felel. Megjegyzi: „Aktuálisan is zajlik egy csapatbajnokság, amely mintegy előzménye a most bejelentett egyéni viadaloknak. A meccseket több ezer ember előtt, óriási médiaérdeklődés mellett rendezik. Nem mellékesen: magyar részvevőkkel.”

A bokszmeccs a ringen kívül is elkezdődött: a harc csúcsgázsiért zajlik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.