Döngetheti a mellét!

Rázta a mutatóujját szépen, és mosolygott, mint a vadalma Gyurta Dániel, miután felpillantott az eredményjelzőre. Még szép: a huszonkét éves mellúszó, a 200 méter specialistája pályafutása során először előzte meg a négyszeres olimpiai bajnok japán Kitadzsima Koszukét. És hogy!

A sanghaji világbajnokság számunkra előzetesen is legfontosabbnak tartott számában minden a forgatókönyv szerint alakult. Hét esztendeje, az athéni játékok döntője óta tudjuk, hogy Széles Sándor versenyzőjének hajrája bámulatos – akkor, tizenöt esztendősen a második helyre volt jó az elképesztő finis –, s bár azóta is megcsodálhattuk jó néhányszor, mi mindent képes előkotorni a „spájzból”, rendre leesik az állunk. Két éve is leesett Rómában, amikor úgy nyerte pályafutása első világbajnoki címét, hogy az amerikai Shanteau vezetett utcahosszal előtte, most meg úgy, hogy Kitadzsima fordult fél testhosszal hamarabb nála az utolsó hosszra. De amikor a medence feléhez értek, már nem volt kérdés, ki lesz a győztes, mert a Jövő SC klasszisa szokás szerint beindította a rakétákat, centiről centire megközelítette az ázsiait, és miután beérte, egyesélyessé vált a vízi csata.

Gyurta 2:08,41-gyel, a japán 2:08,63-mal csapott a célba, de a huszonkét századnál jóval nagyobb volt a különbség köztük: egy végtelenül boldog és egy végsőkig letört sportoló fogta a kapaszkodót.

– Ezért jöttem – értékelt lakonikusan néhány perccel később, és hozzátette: – Elmondhatatlanul jó érzés, ha az embernek teljesülnek azok a vágyai, amelyekért gyerekkora óta megpróbált megtenni mindent.

Megszületett tehát a magyar küldöttség első sanghaji aranya – hogy lesz-e második, az a vasárnapi záróprogramban, a két 400 méteres vegyesúszó-viadalt követően derül ki, ahol Hosszú Katinka, illetve Cseh László tempózik majd –, ám megélhettünk még csettintésre alkalmas pillanatot pénteken. Például azt, amikor rögzíthettük:Takács Krisztián – amezőny negyedik legjobb idejét produkálva (21,97) – bejutott az 50 méter gyors döntőjébe. Mivel magyar úszó ebben a számban még sosem volt finalista világbajnokságon, a kalapokat kéretik lengetés céljából elővenni a szekrényből. Szintén a nyolcas elitbe került az ifjúsági olimpiai bajnok Kapás Boglárka 800 méter gyorson: a BVSC úszója a rangsor hatodikjaként (8:28,40) várhatja az újabb, szombati startot. Ugyanitt kiesett a magát nemrégiben reaktiváló, a vb-t nagy reményekkel váró Risztov Éva, és nem sikerült a továbbjutás a kilencedik időt elérő Csehnek sem 100 méter pillangón.

Meg ne feledkezzünk róla: a szombati menüben szolgálják fel a férfi vízilabdatorna zárófogását (Szerbia–Olaszország-döntő), ám minket a „hátsó udvarban” tartandó bronzmeccs érdekel jobban. Kérdés: a két csalódott csapatot (magyar, horvát) vajon mennyire dobja fel a tét?

ÚSZÁS Férfiak. 200 m mell: 1. Gyurta Dániel 2:08,41, 2. Kitadzsima (japán) 2:08,63, 3. Vom Lehn (német) 2:09,06. 200 m hát: 1. Ryan Lochte (amerikai) 1:52,96, 2. Rjoszuke (japán) 1:54,11, 3. Clary (amerikai) 1:54,69. 4 x 200 m gyors: 1. Egyesült Államok 7:02,67, 2. Franciaország 7:04,81, 3. Kína 7:05,67.

Nők. 100 m gyors: 1. Jeanette Ottesen (dán) és Aljakszandra Heraszimenija (fehérorosz) 53,45-53,45, 3. Kromowidjojo (holland) 53,66. 200 m mell: 1. Rebecca Soni (amerikai) 2:21,47, 2. Jefi mova (orosz) 2:22,22, 3. McCabe (kanadai) 2:24,81.

VÍZILABDA Nők. Döntő: Görögország–Kína 9:8. A 3. helyért: Oroszország–Olaszország 8:7.

Takács. Nagy terveket szőhet
Takács. Nagy terveket szőhet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.