Magyarok: kettő a hatodikon

Nagyjából az történt, amire számítani lehetett: a magyar válogatott két klasszisa egyaránt gyengébb számában volt érdekelt a sanghaji uszodai vb úszóversenyeinek második napján rendezett döntőkben, s mindketten „a mezőnyben” végeztek. Noha Hosszú Katinka 200 méter vegyesen ötvennél még elsőként érintette a falat, a folytatásban mindinkább leszakadt, s végül 2:11,24-gyel a hatodik helyen csapott célba. Feltétlenül meg kell említeni, hogy az Amerikában tanuló versenyző előtt kizárólag Európán kívüliek végeztek. Az aranyérem – bombameglepetésre – a tizenöt esztendős kínai Je Si-vené lett, aki a befejező hosszon torpedóként hasította a vizet, s az utolsó centimétereken előzte csak meg az addig az első helyért csatázó ausztrál Couttsot és az amerikai címvédő-világcsúcstartót, Kukorst.

„Kolléganőjéhez” hasonlóan Gyurta Dániel is hatodikként érkezett be a 100 méter mell fináléjában, ami ahhoz képest feltétlenül elismerésre méltó produkció, hogy a 200-as specialista a rövidebb távon még soha nem jutott világbajnoki vagy olimpiai döntőbe. Igaz, Széles Sándor tanítványa valamelyest – két századmásodperccel – elmaradt (1:00,25) a vasárnapi elődöntőben úszott országos rekordjától, ám a nüánsznyi differencia nem osztott, nem szorzott. A dobogó tetejére a norvég Alexander Dale Oen állhatott, akinek mindvégig a talpát nézték a riválisai.

Néhány évvel ezelőtt csak a vernei fantáziájúak gondolataiban vetődhetett volna föl, hogy egy úszó-vb Brazíliától lesz hangos, ám Sanghajban ez is megesett. Az 50méter pillangón győztes Cesar Cielo Filho a táv rövidségét tekintve jelentős fölénnyel győzött, és persze, hogy mindenki kutakodni kezdett az emlékeiben: csak nem ő volt az, akinek májusban pozitív eredményt mutatott a doppingtesztje? De bizony, ám – miután a nemzetközi Sportdöntőbíróság ennek dacára engedélyezte világbajnoki részvételét – C. C. Filho, ha már ott lehetett, egészen az emelvény tetejére szambázott.

Az úszóversenyek kezdete óta a megszokottnál is kevesebb figyelem irányul a vízilabdázókra, ám ez bennünket nem zavarhat abban, hogy rögzítsük: a magyar női válogatott 17:14-re legyőzte a spanyolokat az alsóházban, így szerdán a kilencedik helyért játszik a pólóban nagyhatalomnak aligha nevezhető Kuba képviselőivel, míg a férficsapat ma (magyar idő szerint reggel 8-kor) az Egyesült Államok együttesével vívja az olimpiai döntő „visszavágóját” az elődöntőbe jutásért.

ÚSZÁS

Férfiak. 100 m mell: 1. Alexander Dale Oen (norvég) 58,71, 2. Scozzoli (olasz) 59,42, 3. Van der Burgh (dél-afrikai) 59,49, ...6. Gyurta Dániel 1:00,25. 50 m pillangó: 1. Cesar Cielo Filho (brazil) 23,10, 2. Targett (ausztrál) 23,28, 3. Huegill (ausztrál) 23,35.

Nők. 100 m pillangó: 1. Dana Vollmer (amerikai) 56,87, 2. Coutts (ausztrál) 56,94, 3. Jing Lu (kínai) 57,06. 200 m vegyes: 1. Je Si-ven (kínai) 2:08,90, 2. Coutts (ausztrál) 2:09,00, 3. Kukors (amerikai) 2:09,12, ...6. Hosszú Katinka 2:11,24.

VÍZILABDA

Nők. Negyeddöntő: Oroszország–Egyesült Államok 9:7, Görögország–Hollandia 12:10, Olaszország–Ausztrália 9:9 (ötméteresekkel 5:3), Kína–Kanada 9:7. A 9–12. helyért: Magyarország–Spanyolország 17:13, Kuba–Új-Zéland 11:10.

Ő még csak most tizenöt: Je Si-ven mámoros megérkezése
Ő még csak most tizenöt: Je Si-ven mámoros megérkezése
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.