Ment, mint a nyíl

Elfogadhatatlannak nevezte a Német Nagydíjon elért helyezését Sebastian Vettel. Minthogy a Nürburgringen negyedikként finiselő német pilóta – címvédőként – nyolcvankét pont előnnyel vezeti a Forma–1 mezőnyét, a konklúziót nyugodtan nevezhetjük egy maximalista sportember kissé túlzó kifakadásának. Ám ha onnan közelítünk, hogy Vettel autója részint technikai okokból, részint „csak úgy” egész hétvégén makacskodott –jaj, szegény Red Bull-klasszis: az idén szinte kibérelte az első rajtpozíciót...–, akár megalapozottnak is tekinthetjük a verbális sírást. Akár.

Az idei tizedik futamon – ahol a hetedik helyezett már kört „kapott” – Lewis Hamilton győzött, méghozzá „karrierem eddigi talán legjobb futamát” teljesítve. Az „Ezüst nyíl”, azaz a McLaren brit pilótája – a rajt után rögvest átvette a pole positiont Mark Webbertől – magabiztosan, élvezetes küzdelemben utasította maga mögé az utóbbi hetekben mind jobb formát futó Ferrari főpilótáját, Fernando Alonsót, hogy aztán idei második elsőségét ünnepelje. Tekintettel arra, hogy ilyesmi – mármint az első hely – afféle Red Bull-privilégium, Hamilton túláradó öröme abszolúte érthető; miként Webber összegzése sem szorul magyarázatra. Az ausztrál versenyzőnek „végre” megvolt az esélye arra, hogy a rosszul startoló, egyszer ki is csúszó Vettel elé kerüljön –Webbert olykor rettentően idegesíti a második számú pilóta státusa –, ám ez sem volt elég neki a sikerhez: „Az eredmény pontosan azt tükrözi, amit az autóban is éreztem: jelenleg nem vagyunk elég gyorsak, mind a McLaren, mind a Ferrari jobban megy” –így a viadalt a harmadik helyen befejező autós, aki azért annyiban főszereplővé lépett elő, hogy a levezető körben fölvette és bevitte a célba Alonsót. A spanyolnak a levezető körben kifogyott az autójából az üzemanyag... A „Webber szállítja Alonsót” sztori amúgy egy klasszikus jelenetet idézett: 1991-ben, Silverstone-ban NigelMansell tett ekként Ayrton Sennával. (A különbség legföljebb annyi, hogy a legendás brazil autóversenyzőt igyekeztek leszedni vetélytársa járművéről, ám Senna erőteljes hasba rúgással jelezte: ő akkor is „elutazik” a brittel...)

Nem mellesleg a másik ferrarist, Felipe Massát is érte rontás a végjátékban: a Red Bull „depótrükkje” nyomán az utolsó körben elveszítette negyedik pozícióját. Konkrétan a vele kvázi szinkronban beérkező Vettel autó jával gyorsabban végeztek az osztrák csapat szervizében, így a német menő a brazil előtt térhetett vissza az aszfaltra... Ám akármi is történt a németországi Grand Prix-n, a történtek földolgozására nincs sok idő: a részvevők a verseny végén sebtében Budapest felé vették az irányt. E hét végén következik a Magyar Nagydíj.

Német Nagydíj: 1. Lewis Hamilton (brit, McLaren), 2. Fernando Alonso (spanyol, Ferrari), 3. Mark Webber (ausztrál, Red Bull), 4. Sebastian Vettel (német, Red Bull), 5. Felipe Massa (brazil, Ferrari), 6. Adrian Sutil (német, Force India), 7. Nico Rosberg (német, Mercedes), 8. Michael Schumacher (német, Mercedes), 9. Kobajasi Kamui (japán, Sauber), 10. Vitalij Petrov (orosz, Renault).

A vb-pontverseny állása. Pilóták: 1. Vettel 216, 2. Webber 139, 3. Hamilton 134, 4. Alonso 130, 5. Jenson Button (brit, McLaren) 109. Konstruktőrök: 1. Red Bull 355, 2. McLaren 243, 3. Ferrari 192.

Hamilton pezsgőfürdőben
Hamilton pezsgőfürdőben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.