Gyurta, Hosszú: „melegítés” döntővel

Gyurta Dániel pazar országos csúcsa az úszóversenyek nyitónapjának legjobb magyar vonatkozású híre az uszodai sportágak sanghaji világbajnokságán. Ha hozzátesszük, hogy a Jövő SC klasszisa nem fő számában (200 m mell), hanem az úszásnem fele akkora távján érte el a rekordot, akkor pláne indokolt az öröm: Széles Sándor tanítványának formája minimum biztatónak mondható... A 22 éves versenyző pályafutása során mindössze másodszor jutott a 100 méter fináléjába (először a tavalyi, budapesti Eb-n), ráadásul úgy javította eddigi legjobbját, hogy a szabályoknak megfelelően textilruhában, nem pedig a kérészéletű „szuper dresszben” hasította a vizet. A döntőt hétfőn (magyar idő szerint délben kezdődő programban) rendezik. Mellette Hosszú Katinka lesz a másik magyar érdekelt ekkor, tekintve, hogy másik világbajnoki címvédőnk is bejutott a „végjáték” nyolcas mezőnyébe 200 méter vegyesen. További hasonlóság kettejük között, hogy az Amerikában tanuló versenyző is gyengébb számában vívta ki a finalista pozíciót, valamint az is, hogy mindketten a hetedik időt érték el a rangsorban, így egyformán az 1-es pályán szelik majd a habokat. Hosszú 2:11,71-es idővel csapott célba a vasárnapi elődöntőben, s úgy nyilatkozott, hogy „azt hiszem, 2:08 körüli eredménnyel lehet majd nyerni”. Azt nem tette hozzá, hogy magát képesnek tartja-e erre...

Ugyanebben a számban Verrasztó Evelyn is befért a világ tizenhat leggyorsabbjai közé, ám ennél előrébb nem tudott jutni: a 2:12,51 kevés volt a döntőhöz. Molnár Ákos (100 m mell), Dara Eszter (100 m pillangó), Kis Gergő (400 m gyors) és Kapás Boglárka (400 m gyors) számára az előfutam jelentette a végállomást.

A sportági starton egyébként négy érmet máris kiosztottak. A legnagyobb csatát a férfiak 4 x 100méteres gyorsúszóváltója hozta, s a verseny nem akármilyen meglepetéssel zárult: az ausztrálok nyertek a franciák és a valaha volt legeredményesebb sportemberként jegyzett, Sanghajban összesen hét számban rajtkőre álló Michael Phelpset is a soraiban tudó amerikai staféta előtt. A nők hasonló viadalán a hollandok diadalmaskodtak (az Egyesült Államoknak itt az ezüstéremmel kellett beérnie), míg 400 méter gyorson a dél-koreai Park Te Hvan a szélső pályáról „surrant”, az olasz Federica Pellegrini pedig a 4-esről „felviharzott” a dobogó tetejére.

Ami a vb további, magyar vonatkozású történéseit illeti: akadt pozitívum és negatívum is. Az előbbi kategóriába Gercsák Csaba váratlan, bravúros bronza tartozik a nyílt vízi úszók 25 km-es, emberfeletti erőfeszítéseket követelő viadalán, az utóbbiba pedig a női pólósok Ausztrália együttesétől elszenvedett 10:9-es veresége tartozik. A negyeddöntőbe jutásért rendezett találkozón felöltött „zakó” nyomán Merész András játékosai csupán a 9–12. helyért folytathatják; ellenfelük Spanyolország válogatottja lesz.

Velük ellentétben a magyar férfi vízilabdacsapat tagjai páholyból figyelhették a hétvégi eseményeket, és rögzíthették, hogy – miután az amerikaiak kiütötték a kanadaiakat – a pekingi olimpiai döntő újabb kiadása vár rájuk kedden, már a négy közé kerülésért.

ÚSZÁS Férfiak. 400 m gyors: 1. Park Te Hvan (dél-koreai) 3:42,04, 2. Szun Jang (kínai) 3:43,24, 3. Biedermann (német) 3:44,14. 4 x 100 m gyors: 1. Ausztrália 3:11,00, 2. Franciaország 3:11,14, 3. Egyesült Államok 3:11,96.

Nők. 400 m gyors: 1. Federica Pellegrini (olasz) 4:01,97, 2. Adlington (brit) 4:04,01, 3. Muffat (francia) 4:04,06.

4 x 100 m gyors: 1. Hollandia 3:33,96, 2. Egyesült Államok 3:34,97, 3. Németország 3:36,05.

VÍZILABDA Férfiak. A negyeddöntőbe jutásért: Egyesült Államok–Kanada 17:4, Németország–Japán 8:6, Montenegró–Románia 8:4, Spanyolország–Ausztrália 9:8.

Nők. A negyeddöntőbe jutásért: Ausztrália–Magyarország 10:9, Oroszország–Kuba 26:4, Kína–Spanyolország 15:6, Hollandia–Új-Zéland 14:6.

MŰUGRÁS Férfiak. Torony: 1. Csiu Po (kínai), 2. Boudia (amerikai), 3. Klein (német).

Nők. 3 m: 1. Vu Min-hszia (kínai), 2. Ho Ce (kínai) 3. Abel (kanadai).

SZINKRONÚSZÁS Csapat: 1. Oroszország, 2. Kína, 3. Spanyolország.

NYÍLT VÍZI ÚSZÁS Férfiak. 25 km: 1. Petar Sztojcsev (Bulgária), 2. Djacsin (orosz), 3. Gercsák Csaba.

James Magnussen, Matthew Targett, Eamon Sullivan, Matthew Abood: ausztrál négyes a csúcson
James Magnussen, Matthew Targett, Eamon Sullivan, Matthew Abood: ausztrál négyes a csúcson
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.