Bringatörténelem: ausztrál kiadás

Médiamunkások serege kísérte Cadel Evanst a doppingellenőrzésre kijelölt konténerhez a Tour de France országúti körverseny szombati etapja után. Ennek oka, hogy a harmincnégy éves ausztrál klasszis szakaszsikerével lezárta a vetélkedő érdemi részét: az időfutamon megelőzte a Schleck testvéreket, s gyakorlatilag megnyerte a viadalt. A Tour legújabb kori történetében alig találunk olyan kerékpárost, akinek neve ne vetődött volna föl a tiltott szerekkel kapcsolatos ügyekben. Ezért nem kockáztattak a fotósok: Evansről is került a raktárba olyan kép, amely az ellenőrzést dokumentálja…

A kerékpársport egyelőre képtelen megszabadulni a doppingügyek garmadája miatt ráragasztott bélyegtől. Pedig az idei francia verseny is sok emlékezetes epizódot hozott: az első hét szörnyű bukásai, Thomas Voeckler heroikus küzdelme a sárga trikó megőrzéséért, Pierre Rolland fantasztikus győzelme Alpe d’Huezben, a Schleck fivérek és Alberto Contador hegyi támadásai… Evans sokkal inkább kiegyensúlyozottságának, semmint látványos versenyzésének köszönheti a diadalt: az időfutamokon remekelt, nyert szakaszt, a Pireneusokban és az Alpokban is magabiztosan tartotta magát, elkerülték a balesetek.

A világbajnok bringás kétszer volt már második a francia viadalon, s az idén föltette a koronát pályafutására. A fölöttébb visszafogott biciklis arcán patakokban folytak a könnyek, amikor szombat késő délután fölvette a sárga trikót. Andy Schleck a legkevésbé sem tudott örülni a második helyezésnek: sorozatban harmadik alkalommal szerzett „ezüstérmet” a vetélkedőn. Ráadásul az idén csupán egy 42,5 kilométeres grenoble-i időfutam választotta el a Tour-győzelemtől. A hegyekben kivételes teljesítményt nyújtó luxemburgi ebben a műfajban nem tudta fölvenni a versenyt Evansszel. A célba érkezés után megtörten mondta: „Cadel úgy ment, mintha az életéért tekert volna.”

A viadal íratlan szabályai szerint a vasárnapi zárószakaszon nem támadnak a versenyzők; Evans útközben már pezsgőzött, s a párizsi befutó ezúttal sem változtatott érdemben az összetett sorrendjén. Az utolsó etapon a sprinterek küzdöttek a győzelemért: Mark Cavendish örülhetett a Champs-Élysées-n. Cadel Evans a mezőnyben megbújva, csapattársai körében tekert át a célvonalon. Contador, a verseny háromszoros győztese így kommentálta az ausztrál sikerét: „Óriásit ment az időfutamon, megérdemli a győzelmet.” A spanyol nem fért fel az összetettben a dobogóra: a második helyen Andy, a kisebbik Schleck testvér végzett, bátyja, Frank előtt.

A lelkes értékelések szerint a sportág népszerűségét és „globalizációját” jelzi, hogy a viadal történetében először egy ausztrál versenyző ünnepelhetett Párizsban. Mi több, Evans története azért is unikum, mert a sportoló korábban mountain bike-kal versenyzett, később váltott az országúti szakágra. Tegnap pedig fölért a csúcsra, s a sportág minden rajongója abban reménykedik, hogy a fotósoknak sohasem kell előkeresniük a képeket, amelyek a doppingellenőrzésre tartó Evanst ábrázolják.

Az összetett végeredménye: 1. Cadel Evans (ausztrál), 2. Andy Schleck (luxemburgi), 3. Frank Schleck (luxembrugi), 4. Thomas Voeckler (francia), 5. Alberto Contador (spanyol), 6. Samuel Sanchez (spanyol).

Evans: diadal, Diadalív
Evans: diadal, Diadalív
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.