Nyeretlen húszévesek

„Argentína börtönében az álom meghalt” – írta a Clarin című Buenos Aires-i lap, miután a vendéglátók válogatottja kiesett a labdarúgó Copa America negyeddöntőjében.

A sínylődés tizennyolc éve tart: a halványkék-fehérmezes válogatott ennyi ideje nem nyert nagy felnőtt tornát.

Tevez tizenegyese. Sír érte Argentína
Tevez tizenegyese. Sír érte Argentína

És a gyötrelmek legalább húsz esztendőre tolódnak ki, hiszen az uruguayi csapás nyomán Argentína nem szerepelhet a 2013-as Konföderá ciós Kupán, mivel arra a kontinensek-térségek legjobbjai hivatalosak.

„Nemzeti csőd” – állapította meg az az argentin lap, amelyet (a szomorú főcím ellenére) Olénak neveznek. S ez mind a tizennyolc esztendőre, mind a mostani szereplésre igaz. A rendezők együttese csupán Costa Rica beugró B csapatát tudta legyőzni az idei Copán – ha Japán nem mondja le a részvételt, talán még ennél is szerényebb a mérleg –, és a Peruval szemben a negyeddöntő hosszabbításában szintén elbukó Kolumbia ellen örülnie kellett a semmitmondó 0-0-nak, mert Moreno tíz méterről a teljesen üres kapu mellé lőtt...

Ha Costa Rica második sorát – amelyben nemhogy dzsóker, de még felső sincs – kivesszük a pakliból, akkor Argentína mindössze két gólt ért el a tornán. Messi egyet sem. A múlt évi világbajnokság után ez már a második „nulltalálatos” vetélkedője az Európában istenített játékosnak. Kontinensünkön a világ legjobbjának, sőt olykor minden idők legkiválóbb futballistájának mondják, de az utóbbi kiváltképp nagy túlzás, hiszen efféle góltalanságot Puskás, Pelé, Maradona vagy a fenomén Ronaldo esetében még csak elképzelni sem lehetett. Az argentin újságok – enyhén szólva – nincsenek is oda a csatártól, az Olé címeinek egyike így szól: „Messivel nem.” Egyedül a barcelonai lapok ünneplik a válogatottban újból meghasonló labdarúgót, mert végre megkezdődik a vakációja...

Sergio Batista argentin szövetségi kapitány azt mondta: „Folytatom.” Mire az argentin újságok rémülten jegyezték meg: ezt?! Uruguay – a meccs első gólját szerző Diego Perez kiállítása miatt – ötven percen át létszámhátrányban játszott, de egyáltalán nem tűnt fel, hogy Argentína emberelőnyben van. A kétszer tizenöt percet már tízen-tízen vívták, mivel Mascheranót is leküldte Amarilla paraguayi játékvezető, s ettől kezdve végképp fenyegetett, hogy a házigazda együttes csak rövid programot mutathat be ezúttal is. Kűrre most sem telt, a bátran és okosan futballozó „uruk” – ha csupán a tizenegyes-párbajban is – logikus diadalt arattak.

Messi, Agüreo, Higuain, Tevez, Di Maria... A róluk komponált megannyi dicshimnusz csak mese. Halványkék-fehérben ugyanolyan elesett valamennyi, mint Argentína összes válogatottja 1993 óta. Ennyi ideig tartó pech nincs. Tények vannak. A legújabb argentin közmondás pedig az újabb kudarc után így szól: mindenütt rossz, de a leg rosszabb otthon.

Negyeddöntők

Uruguay–Argentína 1-1, 11-esekkel 5-4 (gól: Diego Perez, illetve Higuain), Peru–Kolumbia 2-0 (gól: Lobaton, Vargas), Paraguay Brazília 0-0, 11-esekkel 3-0, Venezuela–Chile 2-1 (gól: Vizcarrondo, Cichero, illetve Suazo).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.