Nem igazából szerelem

Santa Fében szombaton napközben maximum 15 fok várható, de forró lesz a légkör nagyon... A Copa America negyeddöntőjében Argentína és Uruguay találkozik. Ez nem olyan parti, amilyen a magyar–osztrák meccsek többsége volt: ott a szomszédok már-már ellenségek.

A hangulatot korántsem javítja, hogy több ezer uruguayi szurkoló jegy nélkül kószál a városban, és reménye sincs a belépő megszerzésére. Az uruguayi szövetség interveniált az ügyben, de az argentin szervezők – nyilván együttérzően – azt mondták: már minden tikettnek megvan a gazdája.

A meccset a helyszínen 47 000 szurkoló nézheti. Távolabbról már sokkal többen követhetik, hiszen a találkozót 198 ország televíziója közvetíti. E nemzetek számánál az Argentína–Uruguay mérkőzéseké csak hússzal kevesebb:magyar idő szerint máról holnapra virradóra (0.15-től) a 178. meccset rendezik a két válogatott között. Az argentinok 83-54-re vezetnek (40-szer döntetlen volt az eredmény), és hat éve nem kaptak ki örök riválisaik egyikétől. (A másik persze a brazil csapat.) Ám azon a Copán, amelyet legutóbb Argentínában tartottak, Uruguay 1-0-ra nyert az elődöntőben a vendéglátókkal szemben. Ez nem mostanában történt: 1987-ben. Viszont az „uruk” nem győzik emlegetni...

A próba sikerült. Luis Suarez gólöröme az uruguayi edzésen
A próba sikerült. Luis Suarez gólöröme az uruguayi edzésen

Az idei Copa-formával eddig egyik fél sem dicsekedhet. (A mai vesztesnek végképp nem lesz mivel büszkélkednie.) Argentína csupán Costa Rica B garnitúráját, míg Uruguay csak Mexikó 23 éven aluli válogatottját győzte le. Ezzel együtt Lionel Messi azt mondta: „Nem hibázhatunk, mert a mérkőzés döntővel ér fel, és az uruguayi együttes nagy csapat.” Diego Lugano, a vendégek védője bókkal válaszolt az elismerésre: „Nincs recept arra, miként lehet feltartóztatni egy olyan színvonalú játékost, amilyen Messi.”

Ám kétség se legyen felőle: a szívbajosnak nem nevezhető bekk, ha kell, megtalálja a módját a csatár megállításának...

Amarilla paraguayi játékvezető helyzete ugyanolyan nehéz, mint a két vetélytársé. Argentína és Uruguay egyaránt 14-szer hódította el a Copát; amelyik ezúttal kiesik... De a legnagyobb teher a házigazdákat nyomja. Tizennyolc éve nem nyertek nagy felnőtt tornát, ráadásul most otthon vannak. Ezt az esélyt nem játszhatják el.

Különben a csata után kitörne a futballháború...

Így folytatják

A negyeddöntők programja. Szombat: Kolumbia–Peru (magyar idő szerint 21). Vasárnap: Argentína–Uruguay (0.15), Brazília–Paraguay (21). Hétfő: Chile–Venezuela (0.15). A Sport TV minden mérkőzést élőben közvetít.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.