Tízek világbajnoksága

Lékó Péter „szuper elit vb-nek” nevezte a július 17-én kezdődő sakkcsapat világbajnokságot, Almási Zoltán pedig azt mondta a versenyről: „Minőségileg az olimpiánál is többre tartom, mert ezen a tornán nincs gyenge ellenfél, kilenc kőkemény mérkőzést kell lejátszani.”

Kétségtelen, a kínai Ningbóban mindenki ott lesz, aki számít: a tíz éljátékos Élő-pontátlaga alapján kiszámított világrangsor első tíz helyezettje közül kilenc részt vesz a viadalon. A „kakukktojás” Egyiptom, ám Lékó az afrikai együttesről megjegyezte: „Olyan, mint a futballban Ausztrália. Még nincs a közvetlen élmezőnyben, de bármelyik találkozón meglepetést okozhat.”

A többieket Balogh Csaba így jellemezte: „Kilenc csapatnak szinte egyforma esélye van a dobogós helyezésekre.” Persze a volt szovjet államok mindegyike – Oroszország, Ukrajna, Örményország, Azerbajdzsán – az aranyra hajt, akárcsak a rendező Kína, mely ezúttal a sakkban is áttörésre készül.

A top 10 egyébként így fest: 1. Oroszország (2736-os Élő-pontátlag), 2. Ukrajna (2697), 3. Franciaország (2659), 4. Kína (2659), 5. Magyarország (2655), 6. Örményország (2649), 7. India (2647), 8. Izrael (2645), 9. Egyesült Államok (2641), 10. Azerbajdzsán (2640). A menők közül csupán a franciák hiányoznak, és lazítani már csak azért sem lehet, mert szigorú előírás, hogy a sakkozók harminc lépésen át nem ajánlhatnak döntetlent egymásnak.

A magyar válogatott majdnem a legjobb összeállításában szerepel; azért csak majdnem, mert Berkes Ferenc –magánéleti okokból – kénytelen volt lemondani a részvételt. Helyette az újonc Erdős Viktor utazik. A mecscseket azonban alkalmanként négyen játsszák, és valószínű, hogy a legtöbbször az igencsak erősnek tetsző Lékó, Almási, Polgár Judit, Balogh kvartett ül asztalhoz. Polgár mindannyiuk nevében említette, hogy éremért mennek Ázsiába, ahol egy-egy csapatgyőzelemért két, míg a döntetlenért egy pontot kapnak a részvevők.

Hogy melyik együttes mennyit szerez, annak megválaszolása a legnehezebb sakkfeladvánnyal ér fel. Egyelőre csak annyi biztos: a vb-n hamarosan megnyitás lesz, és július 27-ig minden kiderül fehéren, feketén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.