Palotai-londoni Somogyi

Somogyi Csabáról a magyar futball fanatikusai is csak keveset hallottak. Eddig.

A másodosztályú REAC-tól Londonba szerződő kapus nemsokára akár angol sztárklubok ellen is védhet a Fulhamben.

„A lehetőség az ölembe hullott, de élnem is kellett vele” –mondta Somogyi lapunknak a tíz napig tartó próbajátékról, melynek során meggyőzte a Premier Ligában szereplő futballcsapat szakmai stábját arról: érdemes őt szerződtetni.

A huszonhat esztendős játékosnak tavaly decemberben az Ajaxnál járt ki bemutatkozási lehetőséget rákospalotai csapattársa, Torma Gábor, aki hat évadon át futballozott Hollandiában. Egyebek közt DVD-t postáztak a kapus legjobb pillanatairól, és ennek nyomán a hírneves klub meghívta Somogyit Amszterdamba. Ott a hétnapos próbajáték során – megítélése szerint – jól „muzsikált”, de pechjére Martin Jol edzőt, aki leigazolta volna, nem sokkal később menesztették.

A holland trénert néhány hete a 2010-ben Európa Liga-döntős Fulham edzőjévé nevezték ki, és kiderült: a szakvezető nem felejtette el Somogyit. Igaz, a kapust újabb tíz napon át tesztelte... „Az azonban, hogy Jol már ismert, még kevés lett volna az üdvösséghez” – említette a kapus, hozzátéve, nem csupán a vezető edző, de még legalább tíz szakember figyelte minden mozdulatát az angliai tréningeken. Szerződtetése előtt (egy plusz egy évre írt alá) pszichológiai vizsgálatnak is alávetették, melynek során figyelmeztették: lesznek irigyei. (Értsd: Londonban. Attól tartunk, Magyarországon is...)

A történet mesébe illő, de felvetődik a kérdés: miként lehetséges, hogy egyetlen NB I-es csapat sem igazolta le a Fulhamnek megfelelő Somogyit? „Győrben kezdtem pályafutásomat, ahol komoly vetélytársaim voltak, így évről évre kölcsönadtak az NB II-be. Bár kerestek az első osztályból, a klubom csak viszonylag drágán adott volna el” – mesélte a labdarúgó, aki hálás a Rákospalotának, mert a REAC-nál első számú kapusként számítottak rá.

Somogyi kedden és szerdán még hivatalos ügyeit intézi Magyarországon – a többi közt beszerzi az Európa Liga-nevezéséhez szükséges hivatalos papírokat –, majd bekapcsolódik a Fulham felkészülésébe. Az angol csapat felnőtt keretében jelenleg négy kapus van.

Schwarzer és a többiek nem a REAC-bóljöttek.

Somogyi kihúzhatja magát: a Fulham a világ élvonalához tartozik
Már melegítőben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.