Tél Afrikában

Fölöttébb komikus jelenetek színezték a 2018-as téli olimpiai játékok rendezési jogáért folytatott küzdelmet. A három kandidáló város – Annecy, München, Pjongcsang – pályázati bizottságának vezetői az afrikai elöljárók szavazatáért harcoltak a kampány hajrájában. A francia város nemzetközi tréningközpont építését ígérte, amelyben szívesen látja vendégül a fekete kontinens sportolóit, hogy versenyképesebbé váljanak az olyan sportágakban, mint az alpesi sí, a hódeszka vagy a jégkorong. A németek az utóbbi évtizedekben nyújtott segítségükre hivatkoztak, csupán a dél-koreaiak nem készültek a helyiekre szabott speciális ajánlattal.

Meglehet, azért az ázsiaiak visszafogottsága, mert a fogadóirodák szerint Pjongcsang a vetélkedő legnagyobb esélyese. Jellemző, hogy a város pályázatát az ország lakosságának nyolcvannyolc százaléka támogatja, míg ugyanez a mutató München esetében hatvannyolc százalék. Annecynek akad nagyobb gondja is, mint a köz véleménye: a francia településnek több mint négyszázmillió dollárt kellene sportlétesítmények fejlesztésére fordítania. Az állam nem is vállalja föl a finanszírozást, a magánszektornak részt kellene vállalnia a terhekből. A költséges építkezések oka, hogy például a biatlonversenyek helyszínének minimum 15 ezer nézőt kell befogadnia, s a síugrók viadalának otthont adó létesítményt is legalább 13 ezer nézőre kell méretezni.

A NOB végrehajtó bizottsága ma délután dönt arról, hogy melyik város rendezheti a 2018-as téli olimpiai játékokat. A testület a dél-afrikai Durbanben az ötkarikás műsort már módosította: a hódeszkások párhuzamos műlesiklásban és a slopestyleban is fölléphetnek, sőt az utóbbi versenyszámban a síakrobaták is vetélkedhetnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.