Győr, Sopron: megy-e?

„Tényleg örülünk a lehetőségnek, de jobb lett volna, ha később jön” – így kommentálja a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség felkérését Tapodi Péter, a győri Széchenyi István Egyetem SE klubigazgatója.

A csapatot váratlanul érte, hogy az Euroligában akarják indítani, miután a Pécs rendezetlen pénzügyek miatt nem vehet részt a legrangosabb nemzetközi sorozatban. Az idén nevet változtató női együttes hat éve alakult. Akkoriban főleg azért cikkeztek róla, mert a győri származású Szijjártó Péternek, a miniszterelnök szóvivőjének volt a szívügye a női kosárlabda itteni meghonosítása. Szijjártó nemcsak a támogatók felkutatásában, s minden bizonnyal a meggyőzésében segédkezett, hanem a mobiljáról még közönséget is toborzott.

Eleinte persze leginkább a barátok, ismerősök, a megrögzött kosárrajongók és a Szijjártó pártjával rokonszenvezők ültek a lelátón, s amikor a sportra országosan a legtöbbet fordító város a futsal győri befogadása mellett is letette a voksot, sokan azt gondolták: a kosárlabda teljesen a háttérbe szorul Győrött. Mostanra viszont már kialakult a női csapat törzsközönsége is.

A névváltozást egyébként az indokolta, hogy a Széchenyi István Egyetem is a klub támogatói közé tartozik, ráadásul a csapat a város sportcsarnokából visszatért a felsőoktatási intézmény létesítményébe. A lányok az idén megszerezték első érmüket a hazai kupában, és azt tervezték, hogy – miként négy éve folyamatosan – az Európa Kupában kapnak szereplési lehetőséget.

Tapodi nem tagadja: ha tudták volna, milyen lehetőség nyílik számukra, akkor most mások alkotnák a játékoskeretet, egyebek közt azért is, mert a jó nevű játékosok olcsóbban szerződnek olyan csapathoz, amely az Euroligában is megmutathatja képességeit. „Hazudnék, ha azt állítanám, hogy teljesen felkészültek vagyunk e feladatra, de remélem, a kezdésre azok leszünk” – bizakodik a direktor. A klubvezetők érdemben nem gondolkodtak azon,milyen választ adjanak a felkérésre: „Költői kérdés volt, egyetlen lehetséges felelettel” – mondják. Ha ugyanis nem vállalják a részvételt, akkor Magyarország elvesztette volna azt a jogot, hogy két együttese legyen az Euroligában.

Az más kérdés, hogy a SZESE-nél korábban eldöntötték: fiatal játékosoknak adnak bizalmat. Három légiósuk azért van; közülük kettő, a horvát Iva Ciglar és az amerikai Renée Montgomery – utóbbi országa olimpiai csapatát is erősíti – új szerzemény. Most még egy külföldi kosaras szerződtetéséről tárgyalnak; a hírek szerint egy centert szeretnének megnyerni.

Az Euroligában induló két magyar csapat – a Sopron és a Győr –egy megyében játszik. Ez is arra mutat: a gazdagabb vidékeken versenyképesebb klubokat tudnak fenntartani. Tapodi szerint fontos volna, hogy más országrészek városaiban is megmaradjanak a sport bázisai.

Az Euroliga sorsolását július 9-én tartják. Aztán az első számú európai klubtornán kiderül: Győr, Sopron, megy-e?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.