Korántsem nyitott könyv

Szerda délelőtt felmentést kapott az edzés alól a Pécsi MSC futballistáinak fele, mivel az előző napon a csapat pályára lépett Kecskeméten a román bajnokság hetedik helyezettje, a Gas Metan Medias ellen, és kellett egy kis pihenő a játékosoknak...

Amúgy kétszeresen is „gáz” volt az NB I újoncának előkészületi meccse, merthogy a román csapat hintett egy négyest a labdát kereső, és csak becsületgólra képes pécsieknek. Ám attól még, hogy pihentek a PMSC megfáradt kezdőemberei, a baranyaiak szerdai tréningje iránt megkülönböztetett volt a sajtó érdeklődése az újmecsekaljai stadionban: megérkezett ugyanis a „nyíregyházi csomag” eleje.

Aki képben van, az tudja, hogy Matyi Dezső, a PMSC tulajdonosa csaknem csapatnyi játékost vásárol az NB II-es Nyíregyházától. A nyírségiek az előző bajnokságban ősszel még hét ponttal vezettek, aztán télen kiderült, hogy a megyeszékhely nem támogatja a klubot, és attól kezdve a fizetések elmaradtak, a pontok meg elhullottak. Így az NB I-et amúgy is nagyon akaró Diósgyőr fölényesen győzött a Keleti csoportban, az eladósodott, céltalanná – sokak szerint átmenetileg jövőtlenné – vált Nyíregyháza játékosai pedig eladósorba kerültek. A hazai könyvpiacon az utóbbi húsz évben megállíthatatlanul terjeszkedő Matyi a futballpiacon is bebizonyította naprakészségét, és megegyezett a nyíregyháziakkal tíz játékos megvételéről.

Négyen – az elmúlt szezonban 17 gólt jegyző Andorka, az FTC-t és a Kecskemétet megjárt kapus, Holczer, a Győrött NB I-es meccseket is játszó, középpályás, Pákolicz és az állítólag a fejelésben erős román védő, Goia –tegnap már Pécsett edzettek. Két játékos, a korábban a Sopronban, a Videotonban, az Újpestben megforduló és a Debrecennel bajnokságot nyerő Demjén Gábor, valamint Bajzát Péter, aki az első osztályban kétszer is gólkirály volt a Győr színeiben, a következő napokban csatlakozik a csapathoz. A felsoroltakon kívül négy utánpótlás korú játékost is igazol a Pécs a kelet-magyarországi klubtól, de Mészáros Ferenc, a PMSC szakmai irányítója ezzel még nem éri be: – További három-négy játékost szeretnénk igazolni –avatott be terveibe a negyvenhét éves tréner. – Szükség van bal oldali védőre és támadóra, illetve irányítóra.

Mészáros már a feljutás pillanatában jelezte, hogy az NB II-ben aranyérmet nyert játékosállomány kevés az első osztályhoz. Kérdés, a Mezőkövesd mögött bronzot szerző nyíregyháziakkal vajon ki van-e segítve a Pécs. S nem tudni azt sem, az átigazolási dömping miként hat az elsőséget kiharcoló pécsi játékosokra. – Rájuk is számítok – mondta Mészáros. – Az lesz a csapatban, aki hajt az első perctől az utolsóig.

Andorka bízik benne, hogy helyet kap a kezdőben, jóllehet szerinte „a Pécs játékosállománya jó”.Hozzátette:

– Az NB I-ből a Videoton kiemelkedik, a Debrecen és az FTC is dobogóesélyes, de a negyedik helyre bármelyik együttes odaérhet. A miénk is.

Ezt Pécsett mindenki elfogadná, sőt ilyen szereplés esetén a drukkerek azt mondanák Matyi nyíregyházi bevásárlásáról: megérte. Igaz, azt talán sosem tudják meg, hogy a könyvmogul végül is mennyit adott a nyírségi teamért. Merthogy az titok. Korábban 75 millióról beszéltek az úgymond jólinformáltak, Bérczy Balázs pécsi klubigazgató azonban ezt erősen eltúlzott összegnek minősíti. Amikor megemlítem neki, hogy külföldön nem titkolják, mennyit költenek játékosvásárlásra, azt feleli: ebben nálunk nem lesz áttörés. Győzködöm, hogy – ha már a játékban nem – legalább e tekintetben utolérhetnék Európát. Bérczy azt mondja: – Egyelőre ebben sem.

Maradunk magunknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.